Skip to main content

Nabi Muhammad SAW Di hina Lagi?????



bila dgr org kutuk kritik agong maka bertubi2 lah report polis di lakukan...

begitu juga bila dgr ada org kutuk Nabi Muhammad SAW...bagus lah..kita harus pertahankan Nabi kita...

tapi sejauh mana kita pertahankan Nabi kita?
sebanyak mana kah kita dgr nasihat dan amal sunnah2 baginda dlm kehidupan seharian kita???

tak perlu pandang org lain..tengok dlm diri kita cukup lah...

2,3 hari lepas keluar front page paper yang kononya perjuangkan melayu mengatakan Nabi kita di hina di laman sosial...di page yang sama jugak wanita melayu islam tak bertudung ada....

Rasululah dah pesan, berpegang pada islam dan amal sunnah yang di bawakannya insyaAllah ada ganjaran di sisi Allah..

bila kita tak amal ajaran yang di Ajar NAbi, bkn kita ja kena hina..Nabi pun di hina.

tgk ja apa yg berlaku sekarang...ada ja nabi di hina...puncanya diri kita sendiri yg jauhkan diri dari Ajaran Islam dan Sunnah
======================

Masih ingatkan peristiwa Perang Uhud??

ketika Nabi berpesan pada 50 org di ketuai ibnu Zubair supaya menjaga di atas bukit dan berpesan dgn tegas jangan sesekali pun tinggalkan walauapa pun yang terjadi..

dan apakah yg terjadi pada NAbi ketika ibnu zubair 50 org pegikutnya meningkalkn bukit uhud?

tentera islam kacau bilau, para sahabat2 menemui ajalnya, Nabi Muhammad cedera,gigi nabi patah,luka yg parah, dan terjatuh ke dlm lubang yang dalam..
(untuk cerita lebih detial boleh baa cerita tentang Perang Uhud dan ambik pengajaran di situ)

=================

begitu jugak sekarang, nabi di hina di sebabkan kita tak dgr nasihat nabi..tak ikut Ajaran yg di bawa oleh Nabi...langgar perintah Allah...bahkan malu nak amal sunnah Nabi.

#Ariry Assraf
10/6/2013



Antara Kronologi perkembangan Rasulullah

• 570M- Nabi Muhammad dilahirkan.
• 610M- Nabi Muhammad menerima wahyu pertama di Gua Hira'.
• 615M- Orang Muslim didera oleh puak Quraish. Hijrah pertama ke Habsyah.
• 616M- Saidina Hamzah dan Saidina Umar memeluk Islam. Hijrah kedua ke Habsyah.
• 619M- Khadijah (isteri nabi) dan Abu Talib (bapa saudara nabi) meninggal dunia. Melawat Taif. Peristiwa Isra dan Mi'raj berlaku.
• 621M- Baiat Aqabah 1
• 622M- Baiat Aqabah 2. Hijrah ke Madinah. Daulah Islamiyah dibina.
• 624M- Perang Badar.
• 625M- Perang Uhud.
• 627M- Perang Ahzab.
• 628M- Perjanjian Hudaibiyah.
• 629M- Perang Khaibar dan dalam menentang tentera Rom Byzantine, baginda menghantar tentera Islam dalam Perang Mu'tah.
• 630M- Pembukaan Makkah. Perang Hunain.
• 631M- Perang Tabuk.
• 632M- Kewafatan Nabi Muhammad Perlantikan Saidina Abu Bakar sebagai khalifah.



FB : https://www.facebook.com/kedai.aneka.online

Comments

Popular posts from this blog

Belajar Bahasa Kelantan / kecek klate

Perbendaharaan Kata

Bokbong – spesis musang
Ttuyup – pepatung
Pok Kor – spesis mengkarung
Ike Kkhonge – ikan cencaru
Gelenyar,Gletah -mengenyam, getik
Saksoba = Absorber
Supik Gelenyar/supik rhokrhak – plastik bag (yang nipis tu.)
Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab “tuffah” = epal)
Mokte = rambutan
Kuk/kok = sekeh
Njja/nenjja = tendang
Tak cakno = x hirau
Nyaknyo/nayo = kesian
Bbaloh = kelahi
Ggaduh = nak cepat (double `G’ means sabdu))
Debe = berani gilerr
Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
Tohok = buang / throw out
Rhukah = panjat
Ghohok = susah, payah
Hungga = lari (bkn hungga bungga ekk)
Cuwoh = curah
Getek/etek = juga
Tepoh = langgar
Tubik = keluar
Siak duk gghobar = Jangan risau.. Don’t worry, be happy!!!
Idak kow = cuma
Wak ggoghiI = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.
Dekpong gak eh = Kalau ya pun
Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
Kelaghing = kesat/not smooth
Belengas = melekit
Klikpah klikpah = terpinga pinga
Nyelo = tingkap
Grobok = almari
Pitih = duit
Kupit = ke…

Isteri = Is Three?

Sidang teh tarik kami tengah malam semalam dihangatkan dengan pengakuan seorang rakan: "Aku dah berkali-kali cuba bagi tau isteri aku yang aku ni ada 'girlfriend' tapi dia buat tak tau, dia buat dhek aje!"

"Akikkk? Macam mana tu? Betui ka dia buat tak tau? Kalau betui, petua apa yang hang pakai? Boleh hang tolong ajar kami?" sambut seorang rakan dengan nada yang sangat teruja.

Kawan yang peitama itu berkata: "Soal aku sayang perempuan lain ni, tiap-tiap hari aku bagi tau dia. Setiap kali berSMS, dia akan bagi tau aku, Iluv U. Akupun balas I luv U2, Aku tak tulis “too tapi sengaja tulis ‘2' supaya dia faham yang aku sudahpun menduakan dia.

Tapi itulah yang aku hairan, dia boleh buat tak tahu sedangkan aku sudah pun berterus terang, selain dia, ada lagi perempuan yang aku sayang.

Kami semua ‘bantai' ketawa mendengar pengakuan rakan saya itu. Saya sendiri tidak tahu nak kata apa, melainkan hanya ketawa.

Saya kurang pasti sama ada rakan saya itu c…

Kemalangan bernilai Jutaan Ringgit

RM12.07 juta kerugian RM804,794 Harga sebuah ferrari RM1,20juta Harga Lamborghini
TOKYO - Lapan buah kereta sport Ferrari, sebuah Lamborghini dan dua buah kereta Mercedes berlanggar di sebuah lebuh raya di Shimonoseki, tenggara Jepun kelmarin.
Menurut agensi berita AP, polis menyatakan perlanggaran itu disebabkan salah seorang pemandu sebuah Ferrari itu cuba untuk mengubah laluan sebelum kereta tersebut merempuh penghadang jalan. Kereta Ferrari itu kemudian berpusing di lebuh raya tersebut. Beberapa buah kereta lain berlanggar kerana cuba mengelak Ferrari tersebut. Tiada seorang yang cedera serius dalam nahas itu tetapi polis di wilayah Yamaguchi menyatakan 10 orang dirawat kerana mengalami luka. Menurut polis, 14 buah kereta terlibat dalam nahas itu. Agensi berita AFP melaporkan bahawa kos perlanggaran itu melibatkan 300 juta yen (RM12.07 juta). Harga kereta baharu Ferrari ialah lebih 20 juta yen (RM804,794) manakala Lamborghini berharga sehingga 30 juta yen (RM1.20 juta).  sumber : be…