Skip to main content

Posts

Showing posts from 2008

mata dan hati!

slm ait2...
mata dan hati??


haha...sure n confirm korg taw pe fungsi mata n funsi hati ek??? aku nk story lebih2 pun xtaw...kena tanye doctor ar bab tuh...law xilap c A.R.Y bakal doc rite??

so pe aku nk citer sal mata n hati ek??? t aku citer...huhu

mata???...mata suka pandang keadaan sekeliling n dgn mata kita mnpengaruhi hati...cam law mata terpadang seseorg..or org yg lalu lalang dpn kite sure secara otomatik korang akn judge org tuh..walupun sekali pandang,dh pandai bijak nilai org dgn prasangka buruk plak tuh..alahai..itulah d katakn law mata jahat bersatu dgn hati yg xwangi .xpasal dpt dosa free...huhu...

hati nie kdg2 trtipu gak...iya ar..cuba pk..br sekali jumpa..lepak pe semua...dia punye ckp,cara dia susun ayat nmpk cam bernas gyle...then terus judge..confirm dia nie baik...haha...sempoi....senang gyle nk jd baik.....susun ayat ja terus org kate baik..hohoho...hampeh

even dlm kapel(skop yg aku suka) haha....dlm kapel sure bg korang semua yg dia wat baik...huhu kununye la....wlapun…

kesetian ka?

uish....aku nk citer sal kesetian ar,coz aritu aku da trbaca blog yg mpersoalkn kesetian.....
but b4 that aku nk tanye...lebih2 lg gal ar....pe yg korg difinisi kan kesetian ek???
pe maksud kesetian bg korg ek???

perlu ka kesetiaan nie d bukti kn??n cam mane nk bukti kn?? adakh korbankn maruah diri tu d anngap sebagai bukti kersetian?? entahla......law dgn mmbuat dosa d anggap bukti kesetian, aku xtaw ar nk ckp pe...xsetia pun xpe ar...dr brdosa.....

ok....push stop jap.........

cam mane korg bleh persoalkn yg bf/gf korg nie xsetia pd korg??
sbb dia kuar nga pompuan/lelaki len?

n bg lelaki plak, aku nk taw gak pe definisi korg????
sbb dia jarang col??
ka sbb pe??

n law gal len msg,tanye bf korg...dh mkn ka,shat ka...salah ka??? as a mbr dia tanye..salah ka??xkn d sbbkn tuh korg terus dh nk kate yg dia xsetia ar...ape ar...mcm2 ar....

bg aku, xda salh pun kan??entah la......(mayvi xkena btg idung sndiri lg kot)

kdg2 aku tgk mbr2 yg kena mnyampah gak.......law msg nga org len dh tuduh mcm2..
nk kuar…

prolog - DIA

kdg2 ada terasa nk cari DIA
kdg2 terasa dh pun jumpa DIA

bila terasa dh jumpa DIA tuh,
tertanye2 gak dlm hati iya ka DIA itu yg aku cari....

kalaw lah DIA itu tuh dh terjumpa
cam mane plak respons DIA

adakah DIA pun akan memberi respons yg same
entah laaaaaaaaa.....

suka tgk DIA senyum,cara DIA snyum...manis d pandang sekejap, trepikat d pandang lelama....
DIA.........................................hmmmmmmmmm

mayvi DIA tuh dh berpunye
huhu......

entahla..........nk tanye DIA sndiri,takut....takut DIA memberi jwapan yg DIA dh berpunye
but xkn nk membiarkan diri terus tertanye bout DIA.......

DIA dh brpunye kot..........xpalah.........
law dh takdir brjodoh nga DIA, xkemana DIA tuh..........

pasrah but still menaruh harapan pada DIA...........


>dedicated 2 smbdy "DIA".........n expscly 2 smbdy yg mncari "DIA" dlm hidup<

prolog - pencarian kesedaran

dalam sedar
kita da terasa nk cari smthing yg mngembirakn

dalam xsedar perkara yg kite cari
telah mnjerumus kan kite ke arah yg salah

dalam sedar
kite terasa ingin mncari teman untuk berbual bicara

dalam xsedar
kite ter-mengutuk ter- memperli teman yg d cari

dalam sedar
kite terasa kite dh banyak wat perkara yg xpatut d awat

dalam xsedar
kite sntiasa gak wat perkara yg xpatut d wat.

dalam sedar
kite menyukai seseorg,tanpa org tuh perasan pun kewujudan kite

dalam xsedar
kite dh membenci org tuh,coz suka x d balas,walhal org tuh xtaw pun da org suka dia

dalam sedar
kite terasa hendak mendekati c DIA

dalam xsedar
kite dan c DIA telah pun akrab

.............sedar dalam xsedar.........
cuba renungkan dah berapa bnyak perkara yg kite rasa or terbuat dlm sedar xsedar.....
smtime kite sedar apa yg kite wat salah...namun dlm xsedar kite wat gak benda tuh.........

prolog - perasaan perasan

dalam diam
hati tiba2 ja suka kat seseorg
perasaan mmbuak2 untuk melontar pertanyaan

but terbatas,maybe hati mngatakan
hmm..dia dh berpunya kot..

perasaan mengulit..
try la tanye,xkn nk mmbiarkn hati tertanye2

hati memendam ja perasaan..
maybe cuba berkawan ja...

but hati teringin lebih pada tuh..
hati meronta untuk dekati dia..

perasaan sekali lg membataskn
perasaan memujuk hati
cukuplah sekadar berkawan ja..

kdg2 hati tertanye,bukahkh berkawan lebih akrab
perasaan mngiayakan....

iya....perasaan dan hati ....berkawan lebih akrab..citer rasa berbeza but cerita d kongsi bersama..

law ikutkn hati len trjdnya....but perasaan sentiasa menimbulkn persoalan...
so jgn la trlampau menuruti hati.....

saja membebel bout perasaan ka cinta?

slm ait.....

topic nie..aku xtaw nk decsribe cam mane..but da smbdy tanye aku...pe beza perasaan dan cinta...
entah ar,aku kn cakap pun xtaw sgt...so benda nie aku just ckp pe yg aku taw jelah....law salah silap sori ar k...n for that person,i'm sorry law tajuk nie xkesampaian nga pe yg u nk....so ari nie aku akn banyak mmbebel ikut suka ja lah...

bg aku la...jatuh cinta semua brmula nga perasaan...memendam rasa,suka,suka pun dh mcm2 spec suka...cam suka tgk dia senyum n etc ar....

tang cinta nie aku xtaw nk xplain cam mane...n da some gadis col me "ari si dr.cinta" haha...cam klakar plak da....ckp puitis romantik la....haha..."memang ayat xleh blah ar...."

kite suka seseorg pun mngikut perasaan..."eh aku rasa nk try tackel awek nie ar,mane taw kot dpt..law tak as a frenz pun bleh ar..." ayat penuh perasaan dan perasan nye...haha

but tul gak pe...kdg2 kite tgk gal/or boy kite da rasa tringin nk kenal dia,coz cam rasa tarikan magnetik tuh(kununye laaa).....r…

prolog - kenapa ape n nape persoalkn soal

kdg2 trpk,nape d jdkn camnie
but xelok persoalkn kuasa tuhan

kdg2 trttanye2 nape ku wat bgini
but xelok d kenang

kdg2 terbwk2 perangai yg xelok
but itu lah kekhilafan

cuba d elek xdpt
sesal pun still terbuat

nape kdg2 benda camtu trjadi
walhal benda bleh d elakkn

nape kt still mncari benda yg xda
nape kite still nk benda yg dh d buang

nape d kejar perkara yg xpasti dapat ke tak
nape kita nk tinggalkn benda yg dh dpt untuk kejar benda yg xpasti

nape kite persoalkn kesilapan kite
nape kite xpersoalkn knape kite wat silap

nape kite slalu ckp kite xsempurna
nepe kite nk puji org len sempurna pd kite
walhal kite taw xda sesape pun yg sempurna

nape kite nk ketepikn org d tepi kite
semata2 nk rapat nga org yg tepikn kite

nape kite mncari keseronokn dgn dosa
nape kite mbahagiakn diri dgn dosa
walhal kite taw wujudnye syurga neraka

nape kite mlakukan silap yg same
nape kite sesal ksilapan yg same

nape kite yg salah,keadaan d persalahkn
nape kite nk tunding jari pada org len

nape xjdkn sejarah hitam sebagai smpadan
nape se…

Korban pt.2 - keadaan

slm ai...

slamat berhari raya semua...hehe....

so aku nk continue bab korban........huhu...but skang korban keadaan aka mangsa keadaan...aku sndiri pun xbrape nk paham pe yg bleh d trjemahkn nga mangsa keaadaan...sal bila pape jayg trjadi sure korg akn ckp,"ko kena paham,aku nie mangsa keadaan"...kebiasaan ending ayat dia camtuh....so simpulnye korg ja yg paham.....

cam biasa bab yg aku nk madah(cakap) of coz bout cinta...aku pun xtaw nape aku suka sgt ckp sal cinta...nk kate jiwang jauh sekali..hihi...but yg pasti aku suka tgk gelagat org brcinta...lg2 law break..sedih,frust...haha...bab itu biasa ar kan....

aku nk citer pe yg aku nmpk or pe yg aku rasa ar.......but b4 tuh aku nk kongsi satu hadis nie:

"Jagalah lidahmu kawan! Agar ia tidak menyengatmu kerana lidah tidak ubah seperti ular berbisa. Banyak orang binasa akibat perbuatan lidah padahal dulu mereka dihormati kawan-kawannya." (Imam al-Syafie) ok...so dlm cinta korg akn sntiasa brckp memuji..kununye nk ambik ati…

apa ada pada takda apa2

slm

haha...pelik ja tajuk law sekali imbas.....xpa,itu yg yg aku suka.....
huhu.......

pa ek apa ada pada takde pape?....xphm lg...

ok..aku xplain ar...huhu...cam da org yg kate "aku xda pape,iya tul..aku ikhlas bg benda nie pd ko" so law d tafsirkn secara betul mean n slalunya xda pape nie brmaksud ada apa2......ala cam umpama simen d sebalik tile..hahaha

why aku say camgitu....coz org yg xda pape nie xperlu la nk kate dia xda pape.....bg n berlalu pergi...but sebaliknya law org yg ada pape nie...org yg ada pape nie dia bg smthing n say"ambilah,aku xda pape niat.. aku ikhlas" so biasanya org camnie memang ada apa2 tuh.....iya ka?same2 kt pk k

aku bg contoh lg ar k....c2tuac 1: da seorg lelaki suka kat korg but family korg xbrape suka dia......so dia bg kain kat keluarga korg(baiknya) n time dia bg tuh dia ckp "sy ikhlas n xda pape pun hbungan nga ank makcik" so law korg sebagai family or mak pompuan tuh korg rasa iya ka xda pape..walhal aku xda pun kena mnge…

Korban- part 1

slm ai ait2.....

korban?? ibadat yg amat besar pahalanya n d tuntut melaksanaknnye.....dan hukumnya sunat muakkad...Korban bererti menyembelih binatang ternakan membabitkan kambing, biri-biri, lembu, kerbau dan unta yang cukup umur pada Aidiladha dan tiga hari Tasyrik 11, 12 dan 13 Zulhijjah
itu korban sempena aidiladha nie.....
but now aku nk citer sal korban cinta....myvi leh d katakn kesinambungan post pengorbanan...huhuhu...but aku akn polah part by part...coz d demands camtuh...

korban cinta...huhu aka putus cinta or mangsa cinta...etc ar.....pe ek nk nk d citer sal nie....sal bg aku terlampau bnyak leh d hurai sal korban alam percintaan nie....n korg akn rasa terkorban after frust aka putus cinta.......law xputus or slagi xputus korg xkn rasa pun diri korg trkorban....awaittt ek?? manusia...biasa laaa.........yg sedap d puji, hampeh d keji...nk diam tu xbleh...maklum aja bila semua dh d anggap sempurna bgnye(kununye la)

ada org tanye aku..."ary,ko rasa aku nie teranaiya ka coz p…

Baik Kebaikan!!!

slm ai..ait......
b4 aku nk start keja n b4 idea dlm kpale aku melesap.......aku nk membebel jap...

cam biasa...aku nie suka menimbulkn persoalan n xpernah nk bg jwapan....huhuh.....

BAIK?? n Kebaikan?? da beza or brbeza ka maksud dua tuh?? huhu..aku nk story lbih2 pun,bkn pakar bhasa...so bg aku...beza la ckit...law salh perbezaan yg aku wat korg tegur la ek........

bg aku...baik nie means sifat kita trhadap seseorang....cth cam...baik gyle ar mamat nie.....
n kebaikan leh d katekn benda yg kite dh wat or wat...cth...kebaikn ko xtaw cam mane aku nk balas...

huhu..dh cam sesi mngajar BM plak.....

kite truskn agenda kita td.....pe yg aku nk gtaw ialah......sifat baik dlm setiap kali korg kapel....or nk kapel......sal ramai yg kapel d sbbkn jatuh cinta nga dia punye sifat kebaikan yg sememangnye baik or d wat2 baik...rite??.............

baik nie..kite xdpt nmpk secara jelas....kdg2 kite wat baik just untuk ambik ati org...just utk dpt pujian...or mcm2 ar.......kan? jarang n susah nk jumpa org …

Pengorbanan or Kesetian?

slm ait...

biasa aku tulis blog coz aku bored...
but today aku tulis coz sbdy suh aku tulis...dia yg pilih tajuk nie...
aku xkenal sgt dia...but sbagai sorg kwn yg akan sntiasa ada untuk kwn
aku tunaikn pe yg dia hajati...

pngorbanan? banyak benda yg bleh d kaitkn dgn pngorbanan...da pro contra nya...da negatif poCtif nya pngorbanan....

but skang aku nk citer n ckp sal pngorbanan dlm cinta....sure n confirm dlm korg brcinta beribu or brjuta pngorbanan yg kununya korg anggap pngorban wlaupun trpaksa korbankn cerdik pandai korg untuk cinta(kununya laa)

tul ka pergorbanan yg kita lakukan dpt buktikan kesetian kite pada dia?? n apakh pngorbanan dia untuk buktikan kesetiaan dia??? korg rasa dlm cinta perlu ka pngorbanan untuk tunjukkan or buktikan kesetiaan dlm prhubungan?? n korg rasa dgn pngorbanan yg korg dh wat akan memastikan perhubungan korg kekal??

aku rasa semua persoalan yg aku timbulkn tuh...majoritinya xpernah terlintas kat pkran korg ek?? coz aku taw cinta itu buta..cinta mmbutakan seg…

Kesedihan..(sedih dan pilu)

slm aiiiii....

so arinie aku nk citer sal sedih plak....sal penderitaan pembawakan penyakit what we col pnyakit sedih...
semua org penah melalui penah mrasai pngalaman sedih....semua org penah tangisi kekesaln yg penah d wat...... sangsara xsangsara penyakit kesedihan....d sebahkn sedih semua kerja bleh tergendala...even nga rakan2 sahabat2 terdekat pun bleh jd jauh wat seketika...coz nk mnyendiri n melayan perasaan.....mentangisi....dan mengalirknkn air mata dgn harapan kesedihan itu akn brlalu pergi..

sedih?? ialah lintasan hati yang boleh mempengaruhi pemikiran dan perasaan manusia d namakn 'kesedihan'.

Jika kita xdpt kawal prasaan nie dan dipujuk dengan sandaran wahyu, kesedihan itu bleh menjadi pnyebab kehancuran seseorg..
dari pe yg aku lihat n taw...kesedihan kbanyakan berpunca dari perhubungan or kapel....tiap kali gaduh or putus hubungan kite akn mnangis...why?? coz kite mngimbau knangan nga dia..saat gembira senyum ketawa...saat manis....yg kita anggap kenangan indah...wa…

pagi yg hening.....

slm ait.....
story rinie len ckit....len dari kebiasaan...biasa aku bercerita tentang org..rinie nk citer sal aku plak...hahaha.....

d stu pagi yg hening...d kala burung berkicauan....d kala suasana yg tenang dan damai...aku terpaksa bgun pagi untuk pegi keja...

alahai malas rasa d hati...maklum ajalah....sek cuti but aku still kena p sek....huhu...bored gyle..dah la student xda....



(rumah sewa ku yg agak2 indah luarannye)


but demi keja...d sertai dgn niat berkhidmat untuk negara aku kuatkn azam n jati diri merempuh segala dugaan..haha.....


(suasana depan umah aku)

bila kuar ja umah aku tgk susana berkabus...alahai dlm ati nk ja masuk tdo balik...korg byangkn susana sejuk romantik semacm ja...alangkah bahagianye law kepala beralas kn bantal d susuli berselimut kn toto.......halamak......nyaman gyle......but itu skadar byangan ja...hakikatnye aku terpaksa rela mengharungi susana yg agak2 romantik itu....


hehe....dlm perjalanan aku still se…

(kasih sayang)-benci dan pasrah!!

slm ait.....

hari baru cabaran baru
hidup ceria,senyum slalu.....
salam d hulur pembuka bicara........

haha..panjang lebar pembuka bicara.......by the way aku nk crite sal benci dan pasrah....kesinambungan ep. kasih sayang.....

pe benci dan pasrah ek??? dan pe kena mngena nga kasih sayang(kasih dan sayang)??? so b4 korg bc tajuk nie..aku rasa better korg bc ep. kasih syg dlu ar....sal ini myvi aka maybe da kena mngena ckit laa...hehehe...

ok....korg sure penah becinta n penah putus then sambung balik then putus then sambung balik...sure masing da pngalaman masing2...so aku nk kongsi rasa aku....crite yg d ilhamkn mnerusi pnglihatan gelagat org yg berCINTA...hahaha.

dlm korg kapel sure semua bek ja...semua indah..maklum ar..cinta itukn buta...bkn stakat mata ja buta bahkn hati pun turut buta...hebat xhebat penangan cinta......benda yg kapel kt wat,walaupn kite xsuka leh d trime...hebat xhebat......

dlu sblum ada kapel org terpegang tgn pun dh jeling2...maklum ar,bkn muhrim.....but bila dh kape…

teman?? or teman istimewa????

(copy from my Friendster blog)



slm….ait2….

so tajuk cam agak2 nyaman gk…cam mane aku leh dpt tajuk nie..?sal atas permintaan seorg gadis,yg leh d kategori kan agak mnawan dan yg most important…suara dia cedap…sesedap mata memandang…hehe…


teman??? apa maksud teman ek?…len org,len difinisi…avaragenye anggap teman tuh sebagai sahabat or kwn…besfren mat pada salleh kate…..but iya ka itu maksudnye??? tepuk tgn dgn senyuman,pk sndiri sambil tersenyum…

teman teristimewa??? pe plak korng ketegorikn ek???….adakah yg mempunyai kuasa??wang??or yg bleh mngikut khendak korg br korg bleh katakn teman or kwn yg istimewa???….

balik pd teman td….teman or kwn sama aja rite?…kwn lah senang ckit….kwn senang kita nk cari….senang sgt2…’jumpa slm,kite kwn k’ itu ja ayat salam perKWNnan….simple….but yg susahnye…kwn baik…kwn yg memahami…kwn yg seteru nga kite….kwn yg time kite gembira or sedih dia sntiasa ada…

kwn???senang d sebut,senang d luahkn…but berat tugas sbagai kwn…cuba renungkan..”mampukh kite untuk sentia…

keUtamaan VS yg Utama???

(copy from my Friendster blog)


slm persahabatan semua…..


ait2…hehe…..aku keBoringan that way aku termenulis lg……..so kali tajuk seperti yg trtera d atas……haha…

topik rinie da berkenaan nga carta hieraki….antara 1 hingga 5 or +++ok

storynye cam nie…..nape kite suka or nk bercinta???walhal usia kita baru ja belasan……sbb itu dah sifat yg d anugerah…sifat yg xdpt d buang dlm diri setiap manusia….i means sifat nk berkasih syg,nak kasih dan nk sayag,nk mencinta dan nk d cintai…..xsalah….bgus….

but….yg salah n yg xbgusnya law u’all salh memberi keutamaan….let say u’all ngah study…kite ambik form five la….time nk SPM still leh bergayut,n leh hang up every week but nk pegang buku punye la liat…….so that mean u’all punye keutamaan kat BF….

ok…peringkat Uni. plak….kat U nie la paling banyak kazanah cinta…yg karam,yg timbul,yg mcm2……..cuba imbau,pe niat u’all jejeak kaki kampus??? adakah u’ll berniat “ya Allah yg tuhanku,temukanlah aku jodoh d cni” or brniat “ya Allah ya tuhanku,berkatilah ilmu yg aku …

maaf...maaf.. n..maaf

(copy from my Friendster blog)



slm…aitt2….


dlm cinta ada pergaduhan….nop dlm cinta ja..leh d kate kan dlm semua benda leh timbul isu pergaduhan…just meletup ka tak aja……..


aku contohkan dlm isu kapel ar,kecik ckit konteknye……..u;all andai kan,u’all dah jumpa pasangan sehati berdansa…cewahh…i means sehati sejiwa…kununye dia lah kepal paling bahagia…….perfect ar….dgn caringnye,dgn romantika nye….dgn kelembutannye…..confirm bahagia ek???


but…cam ne law u’all dpt sebaliknye???tp u’all cyg dia….wlaupun dia tu xbape de sgt ciri2 plihan u’all???? ok tinggalkn persoalan utk u’all pk…


dlm satu kes….da la kapel nie…..diorg time kat u,masing xpandang…tegur pun jarang2 aja………after konvo tup2 diorg kapel……..siap wat kenal satu family lagi…..c laki nmpk matang kate mak c pompuan…..dlm kapel c pompuan nie taw,time study dlu c laki nie suka kat pompuan len,slalu kuar date……dlu c pompuan tu xkisah sgt….but now diorg dh kapel, cpompuan tuh mula ar ambik kisah….siap suh janji jgn men msg…dgn pompuan len…c la…

kasih sayang vs kasih dan sayang

(copy from my Friendster Blog)

slm..ait oit2….
bored ar ek….sbb bored la aku ter-jerumus dlm pembikinan blog nie..cewah,bunyi cam gempak aja…haha…

by the way berbalik crite…hehe,… kasih sayang dgn kasih dan sayang berbeza ka pengertiannya hah??? mngikut firasat aku yg agak2 sesat ckit la.hehe..cam berbeza aja maksudnye….try u’all fahami tul2…

kasih syg tuh dah biasa kt dgr,senang nk d cari…kaleh tlinga doh kate org klate…but kasih dan syg nie yg jarang2 d dgr,yg agak2 susah nk d jumpa….nape ek??? apakah maksud d sebalik ayat tuh hah???(teng teng tingggg)cewah!!suspens la kununye…hehe

mngikut peradaban org2 muda,kasih syg dpt d rasa dgn caring,taking care..keep in touch…ambik taw,ambik berat(cam same aja maksud) tul ka??….bila terjd semua tuh,maka trjelma lah what we col kasih syg……

but kasih dan syg len plak….cam mbr aku…nk kasih org cukup senang but nk syg org tu susah ckit….why?? sbb dia lebih suka brkwn,selesa berkwn…bila prasaan kasih aja ada,maka xda lah timbul prasaan jeles sesama kwn…

Jeles..Jelas..Pening….Maaf!!!

(Copy Dari Blog Friendster)

haha…halo…tajuk pun hampir pening..sebenarnye aku da nk share story,not bout me..hehe…bkn cover ek…seriusly not bout me…haha…

so story timbul dr penghayatan n perlihatan….n tiada kena mngena antara yg hidup or yg xhidup dah….

pompuan???jeles??? lelaki???jelas??? pening??? paham??? nop??
ok…pompuan suka jeles then lelaki plak slalu jelas kan….kesimpulan nya pening,pening nga prob yg sngaja d timbulkan or memang pompuan suka timbulkan…(kaumhawa jgn marah plak ek:))

to gadis2 ape yg u’all slalu difinisi kn nga jeles???…adakah law lelaki or BF kluar nga other women yg d kenal sblum kapel u’all nk jeles ka??….or bila dah kapel secara automatik trJD hak milik yg kepastiannya xpasti kekal or nop..why hah???

org tua kate, jeles tanda syg..itu org tua yg kate…n memang patuh d patuhi…but..yg terlampaunye..bila jeles d salah gunakan kuasakan…jeles dh d jdkn kongkongan…hoho…cam kejam plak bunyi…but that true..rite girlz??? lg satu alasan,” bkn jeles laaaa abg,syg just berhat…

Welcome 2 my new suara

Slm ait2.........so selamat dtg......bored ek??? that why aku terjerumus dlm pemBlog kan nie...hehe...dlu just men2 tulis dlm friendster blog....n maybe aku akn copy ckit2 pe yg aku tulis kat friendster........

so...pada yg sudi or terbaca....sama2 berfikir....n law da tajuk utk d share..leh d utarakan......

ok...selamat...