Skip to main content

teman?? or teman istimewa????

(copy from my Friendster blog)



slm….ait2….

so tajuk cam agak2 nyaman gk…cam mane aku leh dpt tajuk nie..?sal atas permintaan seorg gadis,yg leh d kategori kan agak mnawan dan yg most important…suara dia cedap…sesedap mata memandang…hehe…


teman??? apa maksud teman ek?…len org,len difinisi…avaragenye anggap teman tuh sebagai sahabat or kwn…besfren mat pada salleh kate…..but iya ka itu maksudnye??? tepuk tgn dgn senyuman,pk sndiri sambil tersenyum…

teman teristimewa??? pe plak korng ketegorikn ek???….adakah yg mempunyai kuasa??wang??or yg bleh mngikut khendak korg br korg bleh katakn teman or kwn yg istimewa???….

balik pd teman td….teman or kwn sama aja rite?…kwn lah senang ckit….kwn senang kita nk cari….senang sgt2…’jumpa slm,kite kwn k’ itu ja ayat salam perKWNnan….simple….but yg susahnye…kwn baik…kwn yg memahami…kwn yg seteru nga kite….kwn yg time kite gembira or sedih dia sntiasa ada…

kwn???senang d sebut,senang d luahkn…but berat tugas sbagai kwn…cuba renungkan..”mampukh kite untuk sentiasa ada brsam kwn”…mampukah kite memahami dia sebagai mane khendak dia”….mampukah kite sebagai manusia biasa yg biasa mlakukan kekhilafan men’anggap diri kite nie sebagai kwn yg terbaik untuk dia??sedangkan kite dah anggap dia kwn yg terbaik untuk kite……

kwn??? da gak org yg salah guna kehebatan persaudara sebagai kwn….biasala kan,untuk kepentingan diri……

kadang2 darjat sebagai kwn kite naik tarafkn sebagai kwn yg istimewa…aku difinisikn istimewa tuh sebagai kapel lah ek…senang ckit….

nape ek perlu camtu???walhal kite dah cukup selesa sebagai kwn….adakh kita pk yg law kite naik tarafkn perhubungan sebagai kwn ke kapel leh membahagiakn?or bertambah erat??
aku rasa ramai yg camtu…lebih2 lg pompuan……hehe……starting memang kite rasa bahagia…aman aja perhubungan…maklum ar masing2 dah taw ati budi,dah taw latar belakang(kununya laaa)….

masuk 2nd bab..mula ar peretakan…..ayat biasa…”awak dah berubah ar skang,dulu time kite kwn awk baik,caring,slalu col tnye dh mkn ka,dh solat ka,ngah wat pa ka but skrang awk dh len la..dah totally berubah” rite????….nk aja aku bg penampor dgr ayat camtuh….hahahasesedap ati aja nk penampor ank org ek…hehe…

why aku nk penampor???coz dia samakn darjat sebagai mbr dgn darjat kapel(BF or GF)..kan aku dh ckp…mbr tuh berat tugar dia…cuba korg bc balik pe aku ckp td…….
cinta??? adakh kerna cinta kita angkat darjat sbgai teman istimewa??? nie da satu petikan yg aku dpt…..bc leklok k

“Jatuh yang tidak ada orang simpati ialah jatuh cinta. Sebab jatuh cinta indah, tidak macam jatuh tangga atau jatuh pokok, sakit. Cinta banyak perkara cinta. Tidak ada siapa pun yang dapat larikan diri daripada mencintai dan dicintai.. Kemuncak cinta, ada orang masuk syurga kerana cinta dan tidak kurang ramai orang yang akan dihumbankan ke neraka gara-gara cinta.
satu lg….



perit tak law korg rasa,yg dulunya dialah kwn yg terbaik antara yg terbaik penah korg ada tiba2 terputus hbungan sbb xsebulu dlm soal cinta???


perit tak law putusnya tak bersambung…dulu kwn kesyggan…then diangkat sebagai kapel…then d putusnya sebagai yg d benci…


perit tak law korang xbleh lupakn kenangan nga dia sebagai mbr dan benci knangn sebagai kapel….


so kesimpulan aku or pergulungan aku…cewah..cam lawyer la plak…lawyer burok bleh ar..haha…..jgn terlalu mudah korang menaik taraf kwn kepada kapel…..jgn terlalu rendahkn darjat sebagai kwn sampaikn nk di angkat sebagai kapell……aku xkate bleh langsung…memang semua permulaan bermula dgn kwn…but xsemstinya ia berakhir dng kapel…but kapel kebanyakannya berakhir dgn musuh…


so,sbagai manusia yg sntiasa melakukan kekhilafan….sentiasa la beringat sblum berulang perkara yg sama…berwaspada bagus…yg xbagus waspada telah d samakan dgn peristiwa lampau…itu yg xelok…dan xharus korng samakn peristiwa lepas,skrang n akan datang…telah termaktud…hari ini lebih baik dr smlm…dan hari esok lebih baik dari hari ini..InsyaAllah…..
so kpd teman2 yg ikhlas brteman…pk la kesan akn dtg dgn keputusan yg d buat ari nie….
renungkn2 dan selamat beramal …hehe…wslm…..


cam biasa…da xpuas ati…jgn simpan d hati…komen aja biar puas hati k….jgn iman jgn amal…

Comments

Popular posts from this blog

Belajar Bahasa Kelantan / kecek klate

Perbendaharaan Kata

Bokbong – spesis musang
Ttuyup – pepatung
Pok Kor – spesis mengkarung
Ike Kkhonge – ikan cencaru
Gelenyar,Gletah -mengenyam, getik
Saksoba = Absorber
Supik Gelenyar/supik rhokrhak – plastik bag (yang nipis tu.)
Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab “tuffah” = epal)
Mokte = rambutan
Kuk/kok = sekeh
Njja/nenjja = tendang
Tak cakno = x hirau
Nyaknyo/nayo = kesian
Bbaloh = kelahi
Ggaduh = nak cepat (double `G’ means sabdu))
Debe = berani gilerr
Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
Tohok = buang / throw out
Rhukah = panjat
Ghohok = susah, payah
Hungga = lari (bkn hungga bungga ekk)
Cuwoh = curah
Getek/etek = juga
Tepoh = langgar
Tubik = keluar
Siak duk gghobar = Jangan risau.. Don’t worry, be happy!!!
Idak kow = cuma
Wak ggoghiI = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.
Dekpong gak eh = Kalau ya pun
Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
Kelaghing = kesat/not smooth
Belengas = melekit
Klikpah klikpah = terpinga pinga
Nyelo = tingkap
Grobok = almari
Pitih = duit
Kupit = ke…

Isteri = Is Three?

Sidang teh tarik kami tengah malam semalam dihangatkan dengan pengakuan seorang rakan: "Aku dah berkali-kali cuba bagi tau isteri aku yang aku ni ada 'girlfriend' tapi dia buat tak tau, dia buat dhek aje!"

"Akikkk? Macam mana tu? Betui ka dia buat tak tau? Kalau betui, petua apa yang hang pakai? Boleh hang tolong ajar kami?" sambut seorang rakan dengan nada yang sangat teruja.

Kawan yang peitama itu berkata: "Soal aku sayang perempuan lain ni, tiap-tiap hari aku bagi tau dia. Setiap kali berSMS, dia akan bagi tau aku, Iluv U. Akupun balas I luv U2, Aku tak tulis “too tapi sengaja tulis ‘2' supaya dia faham yang aku sudahpun menduakan dia.

Tapi itulah yang aku hairan, dia boleh buat tak tahu sedangkan aku sudah pun berterus terang, selain dia, ada lagi perempuan yang aku sayang.

Kami semua ‘bantai' ketawa mendengar pengakuan rakan saya itu. Saya sendiri tidak tahu nak kata apa, melainkan hanya ketawa.

Saya kurang pasti sama ada rakan saya itu c…

Kemalangan bernilai Jutaan Ringgit

RM12.07 juta kerugian RM804,794 Harga sebuah ferrari RM1,20juta Harga Lamborghini
TOKYO - Lapan buah kereta sport Ferrari, sebuah Lamborghini dan dua buah kereta Mercedes berlanggar di sebuah lebuh raya di Shimonoseki, tenggara Jepun kelmarin.
Menurut agensi berita AP, polis menyatakan perlanggaran itu disebabkan salah seorang pemandu sebuah Ferrari itu cuba untuk mengubah laluan sebelum kereta tersebut merempuh penghadang jalan. Kereta Ferrari itu kemudian berpusing di lebuh raya tersebut. Beberapa buah kereta lain berlanggar kerana cuba mengelak Ferrari tersebut. Tiada seorang yang cedera serius dalam nahas itu tetapi polis di wilayah Yamaguchi menyatakan 10 orang dirawat kerana mengalami luka. Menurut polis, 14 buah kereta terlibat dalam nahas itu. Agensi berita AFP melaporkan bahawa kos perlanggaran itu melibatkan 300 juta yen (RM12.07 juta). Harga kereta baharu Ferrari ialah lebih 20 juta yen (RM804,794) manakala Lamborghini berharga sehingga 30 juta yen (RM1.20 juta).  sumber : be…