Skip to main content

keUtamaan VS yg Utama???

(copy from my Friendster blog)


slm persahabatan semua…..


ait2…hehe…..aku keBoringan that way aku termenulis lg……..so kali tajuk seperti yg trtera d atas……haha…

topik rinie da berkenaan nga carta hieraki….antara 1 hingga 5 or +++ok

storynye cam nie…..nape kite suka or nk bercinta???walhal usia kita baru ja belasan……sbb itu dah sifat yg d anugerah…sifat yg xdpt d buang dlm diri setiap manusia….i means sifat nk berkasih syg,nak kasih dan nk sayag,nk mencinta dan nk d cintai…..xsalah….bgus….

but….yg salah n yg xbgusnya law u’all salh memberi keutamaan….let say u’all ngah study…kite ambik form five la….time nk SPM still leh bergayut,n leh hang up every week but nk pegang buku punye la liat…….so that mean u’all punye keutamaan kat BF….

ok…peringkat Uni. plak….kat U nie la paling banyak kazanah cinta…yg karam,yg timbul,yg mcm2……..cuba imbau,pe niat u’all jejeak kaki kampus??? adakah u’ll berniat “ya Allah yg tuhanku,temukanlah aku jodoh d cni” or brniat “ya Allah ya tuhanku,berkatilah ilmu yg aku dpt d cni,semoga aku dpt gunakn dng sebaik-baiknya….so??? u’all imbau balik la…..melainkan u’all xberniat pape….just masuk sbb saje2 aja nk..or d paksa….korg pK sndiri la….huhuh…..

so kat U,pe keutamaan u’all yg sebenar?? u’all ja yg taw,samaada nk tuntut ilmu or memikat teruna dara or terpikat….xd nafikan memang mudah timbul perasaan suka kat seseorg tuh…but pe keutamaan korg????

aku xslahkn sifat manusia suka mnyukai sesama insan,but nk suka pun,pk ar kelayakan korang….kelayakan umo korang,kelayakn minda korag…..
ok dah…..

kesimpulan or morale of the story ialah….dlm no 1 hingga 5 korang nk letak no brape kedudukan kapel korg???

no 1??? abis family korang nk letak no brape??walhal sblum korang kenal sesape,diorg ar yg jg belai susah senang diorg kerna korang, so bg aku,korg xlayak letak kapel korg no 1.

no 2??? pun xlayak…coz..bg aku..korg tentu nk da kerjaya…kerjaya yg korg impikan dari kecik…so da ka salah law korg xletak pasangan korg no 2??? tak kan,bahkan itu yg terbaik,pk masa depan yg terbaik dlu…..

no 3??? pun blum tentu….why???coz korg tentu nk mncapai matlamat korg dlu kan???melainkan korg bermatlamat nk kawin or nk cari pasangan secepat mungkin.ada ka org camtu????nmpk cam terdesak aja..haha..

no 4 dan no 5 pun blum tentu da space utnk korg letakkan kedudukan kapel korg……so pe yg yg terbaik bg aku,korg pk la hal ehwal family korg,diri sndiri…teman2….nikmati hidup single….sbb after korg dah kapel confirm da protokol or undang2 yg d wat korg sndiri(kununye bukti setia)…bila dah kapel da ar kebebasan yg tersekat ckit…cam nk kuar nga org len pun Pk kot2 c dia jeles…

so bg aku korang njoy lu khidupan single korg,sbb after that korang dah akan hidup brPasangan selamanye….dah xdpt rasa khidupan single……maka hargailah diri korg yg masih muda…anggap la diri kite nie mentah lg nga dunia……

yg korg patut beri keutamaan dan yg Paling Utama bg aku n korng semua ialah Agama….jaga lah iman dan amal itu lah matlamat yg sepatutnye…dekati yg maha esa…yg maha pengampun….walaupun da yg terlanjur perbuatan,terlanjur kate2,terlanjur pape….tadah la tangan mohon kemaafan untuk diri sndiri,untuk keluarga,untuk sanak saudara,untuk kekwn………

semoga hidup sntiasa tenang walupun d landa musibah..same2 jg iman,same2 jg amal…….amin!!!!…….walaupun kite xckup smpurna or xckup baik tapi jgn lah wat n tunjuk kejahatan kite………ok kekwn????hehe


so berjumlagi dlm ep yg len….hehe…………. selamat dan salm utk korng semua


jgn amal sikap yg hina dan jgn tkut d hina org kerna kita xmelakukn perkara yg hina…

Comments

Popular posts from this blog

Belajar Bahasa Kelantan / kecek klate

Perbendaharaan Kata

Bokbong – spesis musang
Ttuyup – pepatung
Pok Kor – spesis mengkarung
Ike Kkhonge – ikan cencaru
Gelenyar,Gletah -mengenyam, getik
Saksoba = Absorber
Supik Gelenyar/supik rhokrhak – plastik bag (yang nipis tu.)
Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab “tuffah” = epal)
Mokte = rambutan
Kuk/kok = sekeh
Njja/nenjja = tendang
Tak cakno = x hirau
Nyaknyo/nayo = kesian
Bbaloh = kelahi
Ggaduh = nak cepat (double `G’ means sabdu))
Debe = berani gilerr
Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
Tohok = buang / throw out
Rhukah = panjat
Ghohok = susah, payah
Hungga = lari (bkn hungga bungga ekk)
Cuwoh = curah
Getek/etek = juga
Tepoh = langgar
Tubik = keluar
Siak duk gghobar = Jangan risau.. Don’t worry, be happy!!!
Idak kow = cuma
Wak ggoghiI = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.
Dekpong gak eh = Kalau ya pun
Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
Kelaghing = kesat/not smooth
Belengas = melekit
Klikpah klikpah = terpinga pinga
Nyelo = tingkap
Grobok = almari
Pitih = duit
Kupit = ke…

Isteri = Is Three?

Sidang teh tarik kami tengah malam semalam dihangatkan dengan pengakuan seorang rakan: "Aku dah berkali-kali cuba bagi tau isteri aku yang aku ni ada 'girlfriend' tapi dia buat tak tau, dia buat dhek aje!"

"Akikkk? Macam mana tu? Betui ka dia buat tak tau? Kalau betui, petua apa yang hang pakai? Boleh hang tolong ajar kami?" sambut seorang rakan dengan nada yang sangat teruja.

Kawan yang peitama itu berkata: "Soal aku sayang perempuan lain ni, tiap-tiap hari aku bagi tau dia. Setiap kali berSMS, dia akan bagi tau aku, Iluv U. Akupun balas I luv U2, Aku tak tulis “too tapi sengaja tulis ‘2' supaya dia faham yang aku sudahpun menduakan dia.

Tapi itulah yang aku hairan, dia boleh buat tak tahu sedangkan aku sudah pun berterus terang, selain dia, ada lagi perempuan yang aku sayang.

Kami semua ‘bantai' ketawa mendengar pengakuan rakan saya itu. Saya sendiri tidak tahu nak kata apa, melainkan hanya ketawa.

Saya kurang pasti sama ada rakan saya itu c…

Kemalangan bernilai Jutaan Ringgit

RM12.07 juta kerugian RM804,794 Harga sebuah ferrari RM1,20juta Harga Lamborghini
TOKYO - Lapan buah kereta sport Ferrari, sebuah Lamborghini dan dua buah kereta Mercedes berlanggar di sebuah lebuh raya di Shimonoseki, tenggara Jepun kelmarin.
Menurut agensi berita AP, polis menyatakan perlanggaran itu disebabkan salah seorang pemandu sebuah Ferrari itu cuba untuk mengubah laluan sebelum kereta tersebut merempuh penghadang jalan. Kereta Ferrari itu kemudian berpusing di lebuh raya tersebut. Beberapa buah kereta lain berlanggar kerana cuba mengelak Ferrari tersebut. Tiada seorang yang cedera serius dalam nahas itu tetapi polis di wilayah Yamaguchi menyatakan 10 orang dirawat kerana mengalami luka. Menurut polis, 14 buah kereta terlibat dalam nahas itu. Agensi berita AFP melaporkan bahawa kos perlanggaran itu melibatkan 300 juta yen (RM12.07 juta). Harga kereta baharu Ferrari ialah lebih 20 juta yen (RM804,794) manakala Lamborghini berharga sehingga 30 juta yen (RM1.20 juta).  sumber : be…