Skip to main content

(kasih sayang)-benci dan pasrah!!

slm ait.....

hari baru cabaran baru
hidup ceria,senyum slalu.....
salam d hulur pembuka bicara........

haha..panjang lebar pembuka bicara.......by the way aku nk crite sal benci dan pasrah....kesinambungan ep. kasih sayang.....

pe benci dan pasrah ek??? dan pe kena mngena nga kasih sayang(kasih dan sayang)??? so b4 korg bc tajuk nie..aku rasa better korg bc ep. kasih syg dlu ar....sal ini myvi aka maybe da kena mngena ckit laa...hehehe...

ok....korg sure penah becinta n penah putus then sambung balik then putus then sambung balik...sure masing da pngalaman masing2...so aku nk kongsi rasa aku....crite yg d ilhamkn mnerusi pnglihatan gelagat org yg berCINTA...hahaha.

dlm korg kapel sure semua bek ja...semua indah..maklum ar..cinta itukn buta...bkn stakat mata ja buta bahkn hati pun turut buta...hebat xhebat penangan cinta......benda yg kapel kt wat,walaupn kite xsuka leh d trime...hebat xhebat......

dlu sblum ada kapel org terpegang tgn pun dh jeling2...maklum ar,bkn muhrim.....but bila dh kapel..uish....bkn stakat pegang tgn....pelik ek..asalnye haram but bila dh kapel melaram plak jdnye....(buta hati)

ok....blum masuk dlm konteks benci dan pasrah lg nie.....benci dan pasrah???ok..dlm kapel sure da benda yg kite benci dia wat kat kita tapi d paksa trime,maklum ar dah syg...nmpk??kita benci tapi pasrah trime.....maklum ar dah syg.....

esply pompuan.....bila dia syg kat jejaka(cewah)....sure dia akn pasrah aja......kdg2 dia benci lelaki tu kutuk dia,layan cam endah xendah ja.....but dia still leh trime...pasrah.....hebat cinta seorg gadis nie....memang salute arrrr.......

but xsemua camtu....lelaki pun da sifat camnie.....kdg2 pompuan tuh ckp cam xnk ckp layan cam xnk layan...walhal hati sakit tuan empunya ja tau tapi still pasrah.......

so kesimpulan cerita aku....(malas nk ulas panjang2)...
sifat benci dan pasrah nie bagus.....sal xda sape yg sempurna....so da part2 yg kita xsuka tentang kapel kite trime nga pasrah.....jgn la cuba mngubah seseorg untuk kepentingan kita...maksud aku..ubah dia utk jd sempurna....sal dia pun blum tentu trime sikap kita...mayvi da part2 yg dia benci but dia pasrah trime...

so pe salah nya law kita pun trime seadanya....masing2 xsempurna...masing2 trime la.......baru la xhiruk pikuk jdnya........

ke-agungan cinta hanya pada yg maha esa......cinta sesama makhluk hanya pelengkap utk kita.....hargai setiap insan yg ada sekeliling kita.....

haha.....ini hanya pndangan aku..plus merapu ckit2(walhal banyak).....
so jumpa lg dlm ep. "kesedihan"....

slm...jg iman jg amal......

Comments

whykimi? said…
maleh nk bace... pnjg sgt...

haha

gambo terbaru xdak ka??

Popular posts from this blog

Belajar Bahasa Kelantan / kecek klate

Perbendaharaan Kata

Bokbong – spesis musang
Ttuyup – pepatung
Pok Kor – spesis mengkarung
Ike Kkhonge – ikan cencaru
Gelenyar,Gletah -mengenyam, getik
Saksoba = Absorber
Supik Gelenyar/supik rhokrhak – plastik bag (yang nipis tu.)
Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab “tuffah” = epal)
Mokte = rambutan
Kuk/kok = sekeh
Njja/nenjja = tendang
Tak cakno = x hirau
Nyaknyo/nayo = kesian
Bbaloh = kelahi
Ggaduh = nak cepat (double `G’ means sabdu))
Debe = berani gilerr
Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
Tohok = buang / throw out
Rhukah = panjat
Ghohok = susah, payah
Hungga = lari (bkn hungga bungga ekk)
Cuwoh = curah
Getek/etek = juga
Tepoh = langgar
Tubik = keluar
Siak duk gghobar = Jangan risau.. Don’t worry, be happy!!!
Idak kow = cuma
Wak ggoghiI = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.
Dekpong gak eh = Kalau ya pun
Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
Kelaghing = kesat/not smooth
Belengas = melekit
Klikpah klikpah = terpinga pinga
Nyelo = tingkap
Grobok = almari
Pitih = duit
Kupit = ke…

Isteri = Is Three?

Sidang teh tarik kami tengah malam semalam dihangatkan dengan pengakuan seorang rakan: "Aku dah berkali-kali cuba bagi tau isteri aku yang aku ni ada 'girlfriend' tapi dia buat tak tau, dia buat dhek aje!"

"Akikkk? Macam mana tu? Betui ka dia buat tak tau? Kalau betui, petua apa yang hang pakai? Boleh hang tolong ajar kami?" sambut seorang rakan dengan nada yang sangat teruja.

Kawan yang peitama itu berkata: "Soal aku sayang perempuan lain ni, tiap-tiap hari aku bagi tau dia. Setiap kali berSMS, dia akan bagi tau aku, Iluv U. Akupun balas I luv U2, Aku tak tulis “too tapi sengaja tulis ‘2' supaya dia faham yang aku sudahpun menduakan dia.

Tapi itulah yang aku hairan, dia boleh buat tak tahu sedangkan aku sudah pun berterus terang, selain dia, ada lagi perempuan yang aku sayang.

Kami semua ‘bantai' ketawa mendengar pengakuan rakan saya itu. Saya sendiri tidak tahu nak kata apa, melainkan hanya ketawa.

Saya kurang pasti sama ada rakan saya itu c…

Kemalangan bernilai Jutaan Ringgit

RM12.07 juta kerugian RM804,794 Harga sebuah ferrari RM1,20juta Harga Lamborghini
TOKYO - Lapan buah kereta sport Ferrari, sebuah Lamborghini dan dua buah kereta Mercedes berlanggar di sebuah lebuh raya di Shimonoseki, tenggara Jepun kelmarin.
Menurut agensi berita AP, polis menyatakan perlanggaran itu disebabkan salah seorang pemandu sebuah Ferrari itu cuba untuk mengubah laluan sebelum kereta tersebut merempuh penghadang jalan. Kereta Ferrari itu kemudian berpusing di lebuh raya tersebut. Beberapa buah kereta lain berlanggar kerana cuba mengelak Ferrari tersebut. Tiada seorang yang cedera serius dalam nahas itu tetapi polis di wilayah Yamaguchi menyatakan 10 orang dirawat kerana mengalami luka. Menurut polis, 14 buah kereta terlibat dalam nahas itu. Agensi berita AFP melaporkan bahawa kos perlanggaran itu melibatkan 300 juta yen (RM12.07 juta). Harga kereta baharu Ferrari ialah lebih 20 juta yen (RM804,794) manakala Lamborghini berharga sehingga 30 juta yen (RM1.20 juta).  sumber : be…