Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2008

mata dan hati!

slm ait2...
mata dan hati??


haha...sure n confirm korg taw pe fungsi mata n funsi hati ek??? aku nk story lebih2 pun xtaw...kena tanye doctor ar bab tuh...law xilap c A.R.Y bakal doc rite??

so pe aku nk citer sal mata n hati ek??? t aku citer...huhu

mata???...mata suka pandang keadaan sekeliling n dgn mata kita mnpengaruhi hati...cam law mata terpadang seseorg..or org yg lalu lalang dpn kite sure secara otomatik korang akn judge org tuh..walupun sekali pandang,dh pandai bijak nilai org dgn prasangka buruk plak tuh..alahai..itulah d katakn law mata jahat bersatu dgn hati yg xwangi .xpasal dpt dosa free...huhu...

hati nie kdg2 trtipu gak...iya ar..cuba pk..br sekali jumpa..lepak pe semua...dia punye ckp,cara dia susun ayat nmpk cam bernas gyle...then terus judge..confirm dia nie baik...haha...sempoi....senang gyle nk jd baik.....susun ayat ja terus org kate baik..hohoho...hampeh

even dlm kapel(skop yg aku suka) haha....dlm kapel sure bg korang semua yg dia wat baik...huhu kununye la....wlapun…

kesetian ka?

uish....aku nk citer sal kesetian ar,coz aritu aku da trbaca blog yg mpersoalkn kesetian.....
but b4 that aku nk tanye...lebih2 lg gal ar....pe yg korg difinisi kan kesetian ek???
pe maksud kesetian bg korg ek???

perlu ka kesetiaan nie d bukti kn??n cam mane nk bukti kn?? adakh korbankn maruah diri tu d anngap sebagai bukti kersetian?? entahla......law dgn mmbuat dosa d anggap bukti kesetian, aku xtaw ar nk ckp pe...xsetia pun xpe ar...dr brdosa.....

ok....push stop jap.........

cam mane korg bleh persoalkn yg bf/gf korg nie xsetia pd korg??
sbb dia kuar nga pompuan/lelaki len?

n bg lelaki plak, aku nk taw gak pe definisi korg????
sbb dia jarang col??
ka sbb pe??

n law gal len msg,tanye bf korg...dh mkn ka,shat ka...salah ka??? as a mbr dia tanye..salah ka??xkn d sbbkn tuh korg terus dh nk kate yg dia xsetia ar...ape ar...mcm2 ar....

bg aku, xda salh pun kan??entah la......(mayvi xkena btg idung sndiri lg kot)

kdg2 aku tgk mbr2 yg kena mnyampah gak.......law msg nga org len dh tuduh mcm2..
nk kuar…

prolog - DIA

kdg2 ada terasa nk cari DIA
kdg2 terasa dh pun jumpa DIA

bila terasa dh jumpa DIA tuh,
tertanye2 gak dlm hati iya ka DIA itu yg aku cari....

kalaw lah DIA itu tuh dh terjumpa
cam mane plak respons DIA

adakah DIA pun akan memberi respons yg same
entah laaaaaaaaa.....

suka tgk DIA senyum,cara DIA snyum...manis d pandang sekejap, trepikat d pandang lelama....
DIA.........................................hmmmmmmmmm

mayvi DIA tuh dh berpunye
huhu......

entahla..........nk tanye DIA sndiri,takut....takut DIA memberi jwapan yg DIA dh berpunye
but xkn nk membiarkan diri terus tertanye bout DIA.......

DIA dh brpunye kot..........xpalah.........
law dh takdir brjodoh nga DIA, xkemana DIA tuh..........

pasrah but still menaruh harapan pada DIA...........


>dedicated 2 smbdy "DIA".........n expscly 2 smbdy yg mncari "DIA" dlm hidup<

prolog - pencarian kesedaran

dalam sedar
kita da terasa nk cari smthing yg mngembirakn

dalam xsedar perkara yg kite cari
telah mnjerumus kan kite ke arah yg salah

dalam sedar
kite terasa ingin mncari teman untuk berbual bicara

dalam xsedar
kite ter-mengutuk ter- memperli teman yg d cari

dalam sedar
kite terasa kite dh banyak wat perkara yg xpatut d awat

dalam xsedar
kite sntiasa gak wat perkara yg xpatut d wat.

dalam sedar
kite menyukai seseorg,tanpa org tuh perasan pun kewujudan kite

dalam xsedar
kite dh membenci org tuh,coz suka x d balas,walhal org tuh xtaw pun da org suka dia

dalam sedar
kite terasa hendak mendekati c DIA

dalam xsedar
kite dan c DIA telah pun akrab

.............sedar dalam xsedar.........
cuba renungkan dah berapa bnyak perkara yg kite rasa or terbuat dlm sedar xsedar.....
smtime kite sedar apa yg kite wat salah...namun dlm xsedar kite wat gak benda tuh.........

prolog - perasaan perasan

dalam diam
hati tiba2 ja suka kat seseorg
perasaan mmbuak2 untuk melontar pertanyaan

but terbatas,maybe hati mngatakan
hmm..dia dh berpunya kot..

perasaan mengulit..
try la tanye,xkn nk mmbiarkn hati tertanye2

hati memendam ja perasaan..
maybe cuba berkawan ja...

but hati teringin lebih pada tuh..
hati meronta untuk dekati dia..

perasaan sekali lg membataskn
perasaan memujuk hati
cukuplah sekadar berkawan ja..

kdg2 hati tertanye,bukahkh berkawan lebih akrab
perasaan mngiayakan....

iya....perasaan dan hati ....berkawan lebih akrab..citer rasa berbeza but cerita d kongsi bersama..

law ikutkn hati len trjdnya....but perasaan sentiasa menimbulkn persoalan...
so jgn la trlampau menuruti hati.....

saja membebel bout perasaan ka cinta?

slm ait.....

topic nie..aku xtaw nk decsribe cam mane..but da smbdy tanye aku...pe beza perasaan dan cinta...
entah ar,aku kn cakap pun xtaw sgt...so benda nie aku just ckp pe yg aku taw jelah....law salah silap sori ar k...n for that person,i'm sorry law tajuk nie xkesampaian nga pe yg u nk....so ari nie aku akn banyak mmbebel ikut suka ja lah...

bg aku la...jatuh cinta semua brmula nga perasaan...memendam rasa,suka,suka pun dh mcm2 spec suka...cam suka tgk dia senyum n etc ar....

tang cinta nie aku xtaw nk xplain cam mane...n da some gadis col me "ari si dr.cinta" haha...cam klakar plak da....ckp puitis romantik la....haha..."memang ayat xleh blah ar...."

kite suka seseorg pun mngikut perasaan..."eh aku rasa nk try tackel awek nie ar,mane taw kot dpt..law tak as a frenz pun bleh ar..." ayat penuh perasaan dan perasan nye...haha

but tul gak pe...kdg2 kite tgk gal/or boy kite da rasa tringin nk kenal dia,coz cam rasa tarikan magnetik tuh(kununye laaa).....r…

prolog - kenapa ape n nape persoalkn soal

kdg2 trpk,nape d jdkn camnie
but xelok persoalkn kuasa tuhan

kdg2 trttanye2 nape ku wat bgini
but xelok d kenang

kdg2 terbwk2 perangai yg xelok
but itu lah kekhilafan

cuba d elek xdpt
sesal pun still terbuat

nape kdg2 benda camtu trjadi
walhal benda bleh d elakkn

nape kt still mncari benda yg xda
nape kite still nk benda yg dh d buang

nape d kejar perkara yg xpasti dapat ke tak
nape kita nk tinggalkn benda yg dh dpt untuk kejar benda yg xpasti

nape kite persoalkn kesilapan kite
nape kite xpersoalkn knape kite wat silap

nape kite slalu ckp kite xsempurna
nepe kite nk puji org len sempurna pd kite
walhal kite taw xda sesape pun yg sempurna

nape kite nk ketepikn org d tepi kite
semata2 nk rapat nga org yg tepikn kite

nape kite mncari keseronokn dgn dosa
nape kite mbahagiakn diri dgn dosa
walhal kite taw wujudnye syurga neraka

nape kite mlakukan silap yg same
nape kite sesal ksilapan yg same

nape kite yg salah,keadaan d persalahkn
nape kite nk tunding jari pada org len

nape xjdkn sejarah hitam sebagai smpadan
nape se…

Korban pt.2 - keadaan

slm ai...

slamat berhari raya semua...hehe....

so aku nk continue bab korban........huhu...but skang korban keadaan aka mangsa keadaan...aku sndiri pun xbrape nk paham pe yg bleh d trjemahkn nga mangsa keaadaan...sal bila pape jayg trjadi sure korg akn ckp,"ko kena paham,aku nie mangsa keadaan"...kebiasaan ending ayat dia camtuh....so simpulnye korg ja yg paham.....

cam biasa bab yg aku nk madah(cakap) of coz bout cinta...aku pun xtaw nape aku suka sgt ckp sal cinta...nk kate jiwang jauh sekali..hihi...but yg pasti aku suka tgk gelagat org brcinta...lg2 law break..sedih,frust...haha...bab itu biasa ar kan....

aku nk citer pe yg aku nmpk or pe yg aku rasa ar.......but b4 tuh aku nk kongsi satu hadis nie:

"Jagalah lidahmu kawan! Agar ia tidak menyengatmu kerana lidah tidak ubah seperti ular berbisa. Banyak orang binasa akibat perbuatan lidah padahal dulu mereka dihormati kawan-kawannya." (Imam al-Syafie) ok...so dlm cinta korg akn sntiasa brckp memuji..kununye nk ambik ati…

apa ada pada takda apa2

slm

haha...pelik ja tajuk law sekali imbas.....xpa,itu yg yg aku suka.....
huhu.......

pa ek apa ada pada takde pape?....xphm lg...

ok..aku xplain ar...huhu...cam da org yg kate "aku xda pape,iya tul..aku ikhlas bg benda nie pd ko" so law d tafsirkn secara betul mean n slalunya xda pape nie brmaksud ada apa2......ala cam umpama simen d sebalik tile..hahaha

why aku say camgitu....coz org yg xda pape nie xperlu la nk kate dia xda pape.....bg n berlalu pergi...but sebaliknya law org yg ada pape nie...org yg ada pape nie dia bg smthing n say"ambilah,aku xda pape niat.. aku ikhlas" so biasanya org camnie memang ada apa2 tuh.....iya ka?same2 kt pk k

aku bg contoh lg ar k....c2tuac 1: da seorg lelaki suka kat korg but family korg xbrape suka dia......so dia bg kain kat keluarga korg(baiknya) n time dia bg tuh dia ckp "sy ikhlas n xda pape pun hbungan nga ank makcik" so law korg sebagai family or mak pompuan tuh korg rasa iya ka xda pape..walhal aku xda pun kena mnge…

Korban- part 1

slm ai ait2.....

korban?? ibadat yg amat besar pahalanya n d tuntut melaksanaknnye.....dan hukumnya sunat muakkad...Korban bererti menyembelih binatang ternakan membabitkan kambing, biri-biri, lembu, kerbau dan unta yang cukup umur pada Aidiladha dan tiga hari Tasyrik 11, 12 dan 13 Zulhijjah
itu korban sempena aidiladha nie.....
but now aku nk citer sal korban cinta....myvi leh d katakn kesinambungan post pengorbanan...huhuhu...but aku akn polah part by part...coz d demands camtuh...

korban cinta...huhu aka putus cinta or mangsa cinta...etc ar.....pe ek nk nk d citer sal nie....sal bg aku terlampau bnyak leh d hurai sal korban alam percintaan nie....n korg akn rasa terkorban after frust aka putus cinta.......law xputus or slagi xputus korg xkn rasa pun diri korg trkorban....awaittt ek?? manusia...biasa laaa.........yg sedap d puji, hampeh d keji...nk diam tu xbleh...maklum aja bila semua dh d anggap sempurna bgnye(kununye la)

ada org tanye aku..."ary,ko rasa aku nie teranaiya ka coz p…

Baik Kebaikan!!!

slm ai..ait......
b4 aku nk start keja n b4 idea dlm kpale aku melesap.......aku nk membebel jap...

cam biasa...aku nie suka menimbulkn persoalan n xpernah nk bg jwapan....huhuh.....

BAIK?? n Kebaikan?? da beza or brbeza ka maksud dua tuh?? huhu..aku nk story lbih2 pun,bkn pakar bhasa...so bg aku...beza la ckit...law salh perbezaan yg aku wat korg tegur la ek........

bg aku...baik nie means sifat kita trhadap seseorang....cth cam...baik gyle ar mamat nie.....
n kebaikan leh d katekn benda yg kite dh wat or wat...cth...kebaikn ko xtaw cam mane aku nk balas...

huhu..dh cam sesi mngajar BM plak.....

kite truskn agenda kita td.....pe yg aku nk gtaw ialah......sifat baik dlm setiap kali korg kapel....or nk kapel......sal ramai yg kapel d sbbkn jatuh cinta nga dia punye sifat kebaikan yg sememangnye baik or d wat2 baik...rite??.............

baik nie..kite xdpt nmpk secara jelas....kdg2 kite wat baik just untuk ambik ati org...just utk dpt pujian...or mcm2 ar.......kan? jarang n susah nk jumpa org …