Skip to main content

Baik Kebaikan!!!

slm ai..ait......
b4 aku nk start keja n b4 idea dlm kpale aku melesap.......aku nk membebel jap...

cam biasa...aku nie suka menimbulkn persoalan n xpernah nk bg jwapan....huhuh.....

BAIK?? n Kebaikan?? da beza or brbeza ka maksud dua tuh?? huhu..aku nk story lbih2 pun,bkn pakar bhasa...so bg aku...beza la ckit...law salh perbezaan yg aku wat korg tegur la ek........

bg aku...baik nie means sifat kita trhadap seseorang....cth cam...baik gyle ar mamat nie.....
n kebaikan leh d katekn benda yg kite dh wat or wat...cth...kebaikn ko xtaw cam mane aku nk balas...

huhu..dh cam sesi mngajar BM plak.....

kite truskn agenda kita td.....pe yg aku nk gtaw ialah......sifat baik dlm setiap kali korg kapel....or nk kapel......sal ramai yg kapel d sbbkn jatuh cinta nga dia punye sifat kebaikan yg sememangnye baik or d wat2 baik...rite??.............

baik nie..kite xdpt nmpk secara jelas....kdg2 kite wat baik just untuk ambik ati org...just utk dpt pujian...or mcm2 ar.......kan? jarang n susah nk jumpa org yg tul2 bek.....n xsusah untk jd baik....(iya ka??,mayvi kot)

kdg2 baik nie bleh d salah erti kn....why?...iya lah...cam kita wat baek ckit..org akn kate "alamak poyo ar dia nie,dpn org nk tunjuk baek ar tuh".....itu ar sifat mnusia...wat baek korg akn kutuk,kritik...but cuba law wat jahat....alamak hai...korg bleh puji plak...puji satu hal nie siap bleh ikut buat lg.....heran aku.....

even dlm perhubungan pun baek pun bleh d salh erti kan....xkira ar laki ka pompuan....

so masing2 pk ar ar pe yg patut d pk...jgn korng nk wat baek korang takut coz takut org pandang negatif.....korang wat pe yg korang rasa baek...selagi benda tuh tak d ketegori gak sebagai dosa korng wat la...jgn sampai wat pkara yg trmaktub dlm ketegori dosa k.....

jaga iman jg amal...kejayaan manusia dlm agama...taat perintah Allah ikut sunnah nabi Saw....

ok....so jumpa t plak ar.....sbb or nape aku citer sal Baik pun xtaw asbabnye........n jumpa lg dlm karangan yg akn mndatang...hahaha...

Comments

saya_egie said…
haaa~...

gud2!..
rmi org xtau meanin baek n kebaikan,,,

wei..
await suma isu yg di ketghkan sume berkaitan ngn centa..hahah..
ariry said…
haha...poyo ja stment.....

iya ka??sal centa ka??haha..xprasan plak...awat dh terjah semua ka sampai preasan sal isu cinta nie???hehehe....lgpun aku suka sembang soal cinta....sakit pedih gundah gulana apy ceria..semua dlm cinta....hahaha..jiwang la plak...
saya_egie said…
hahah....

iya2 la..bosan..sume aku da bace dah..ngahaha...

sume ade kaitan..
kira ko neh dokter centa la neh..
hahahah..

sunggoh bertauliah~
ariry said…
bosan xtahan tuh...
i doc cinta??huwaa....agak xkena stment tuh.....n trharu..cewah....huwahahaha...xda lah...i citer brdasarkn keadaan sekeliling....huhu
saya_egie said…
hoyeahh!...u go~...

eh..wat if wat kesa psl

culture shock ka..best jugak..
ariry said…
hoho.....nie mesti da kena mngena nga culture shock ek???hahaha....confirm ar tuh.....
saya_egie said…
hohoho...xde2..bkn maa...

xde makne nye..sbb
i've a few frens yg kene culture shock..
huhuh...

sian dorng!~
ariry said…
iya ka??huhu culture shock??satu pnyakit or pnyakit yg d cari??....n ur fwen tu culture ke kebaikn or ke kejahatan..hehehe
saya_egie said…
keburukan...

amat teruk...
xleh nk tolon dah..~~..wahh..cita..baru..
ariry said…
haha..pe nk pening...xyah d tolong la....huwahahaha
Anonymous said…
pe yG peNtiNG,, waT bAik kAt sUme orang....

bUkan dALam peRhUbungaN teRtentu jew...

sesAme jiRan...

sahabat...

pArent...

sibling...

msyarakat....

pemimpin...

n etc...

~~waT baIk tOk dApat keBAikan~~

LuVlY piNK
ariry said…
rite...but da da yg xstuju ar..emm..
"wat baik tok dpt kebaikan"

perlu ka mngharap balasan...kite wat baik ikhlas kerana Allah swt...
so dlm pape keadaan jgn mngharap balasan sesama manusia....
tp niat kite...tlg krna Allah swt..
rite??

Popular posts from this blog

Belajar Bahasa Kelantan / kecek klate

Perbendaharaan Kata

Bokbong – spesis musang
Ttuyup – pepatung
Pok Kor – spesis mengkarung
Ike Kkhonge – ikan cencaru
Gelenyar,Gletah -mengenyam, getik
Saksoba = Absorber
Supik Gelenyar/supik rhokrhak – plastik bag (yang nipis tu.)
Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab “tuffah” = epal)
Mokte = rambutan
Kuk/kok = sekeh
Njja/nenjja = tendang
Tak cakno = x hirau
Nyaknyo/nayo = kesian
Bbaloh = kelahi
Ggaduh = nak cepat (double `G’ means sabdu))
Debe = berani gilerr
Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
Tohok = buang / throw out
Rhukah = panjat
Ghohok = susah, payah
Hungga = lari (bkn hungga bungga ekk)
Cuwoh = curah
Getek/etek = juga
Tepoh = langgar
Tubik = keluar
Siak duk gghobar = Jangan risau.. Don’t worry, be happy!!!
Idak kow = cuma
Wak ggoghiI = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.
Dekpong gak eh = Kalau ya pun
Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
Kelaghing = kesat/not smooth
Belengas = melekit
Klikpah klikpah = terpinga pinga
Nyelo = tingkap
Grobok = almari
Pitih = duit
Kupit = ke…

Isteri = Is Three?

Sidang teh tarik kami tengah malam semalam dihangatkan dengan pengakuan seorang rakan: "Aku dah berkali-kali cuba bagi tau isteri aku yang aku ni ada 'girlfriend' tapi dia buat tak tau, dia buat dhek aje!"

"Akikkk? Macam mana tu? Betui ka dia buat tak tau? Kalau betui, petua apa yang hang pakai? Boleh hang tolong ajar kami?" sambut seorang rakan dengan nada yang sangat teruja.

Kawan yang peitama itu berkata: "Soal aku sayang perempuan lain ni, tiap-tiap hari aku bagi tau dia. Setiap kali berSMS, dia akan bagi tau aku, Iluv U. Akupun balas I luv U2, Aku tak tulis “too tapi sengaja tulis ‘2' supaya dia faham yang aku sudahpun menduakan dia.

Tapi itulah yang aku hairan, dia boleh buat tak tahu sedangkan aku sudah pun berterus terang, selain dia, ada lagi perempuan yang aku sayang.

Kami semua ‘bantai' ketawa mendengar pengakuan rakan saya itu. Saya sendiri tidak tahu nak kata apa, melainkan hanya ketawa.

Saya kurang pasti sama ada rakan saya itu c…

Kemalangan bernilai Jutaan Ringgit

RM12.07 juta kerugian RM804,794 Harga sebuah ferrari RM1,20juta Harga Lamborghini
TOKYO - Lapan buah kereta sport Ferrari, sebuah Lamborghini dan dua buah kereta Mercedes berlanggar di sebuah lebuh raya di Shimonoseki, tenggara Jepun kelmarin.
Menurut agensi berita AP, polis menyatakan perlanggaran itu disebabkan salah seorang pemandu sebuah Ferrari itu cuba untuk mengubah laluan sebelum kereta tersebut merempuh penghadang jalan. Kereta Ferrari itu kemudian berpusing di lebuh raya tersebut. Beberapa buah kereta lain berlanggar kerana cuba mengelak Ferrari tersebut. Tiada seorang yang cedera serius dalam nahas itu tetapi polis di wilayah Yamaguchi menyatakan 10 orang dirawat kerana mengalami luka. Menurut polis, 14 buah kereta terlibat dalam nahas itu. Agensi berita AFP melaporkan bahawa kos perlanggaran itu melibatkan 300 juta yen (RM12.07 juta). Harga kereta baharu Ferrari ialah lebih 20 juta yen (RM804,794) manakala Lamborghini berharga sehingga 30 juta yen (RM1.20 juta).  sumber : be…