Skip to main content

mata dan hati!



slm ait2...

mata dan hati??



haha...sure n confirm korg taw pe fungsi mata n funsi hati ek??? aku nk story lebih2 pun xtaw...kena tanye doctor ar bab tuh...law xilap c A.R.Y bakal doc rite??

so pe aku nk citer sal mata n hati ek??? t aku citer...huhu


mata???...mata suka pandang keadaan sekeliling n dgn mata kita mnpengaruhi hati...cam law mata terpadang seseorg..or org yg lalu lalang dpn kite sure secara otomatik korang akn judge org tuh..walupun sekali pandang,dh pandai bijak nilai org dgn prasangka buruk plak tuh..alahai..itulah d katakn law mata jahat bersatu dgn hati yg xwangi .xpasal dpt dosa free...huhu...


hati nie kdg2 trtipu gak...iya ar..cuba pk..br sekali jumpa..lepak pe semua...dia punye ckp,cara dia susun ayat nmpk cam bernas gyle...then terus judge..confirm dia nie baik...haha...sempoi....senang gyle nk jd baik.....susun ayat ja terus org kate baik..hohoho...hampeh


even dlm kapel(skop yg aku suka) haha....dlm kapel sure bg korang semua yg dia wat baik...huhu kununye la....wlapun benda yg ntah pape....ok lah tuh..memang kite d haruskn pandang kebaikn ja dr keburukn sal xdak mnusia yg smpurna.....but law kjahatan or keburukn pun korg pandang baik..memang bodoh ar....


but dh lumrah..ati manusia nie sntiasa brubah...ari nie ok..esok len plak...rini angin elok ja..bab kate pepatah sepoi2 bhasa ja....but bila2 ja bleh bertukar jd tornado...hohoho

so pape pun sempena taun baru...tahun masihi or hijrah...same2 la kite memanfaatkn pngunaan mata se elok2nya k.........jgn d pandang sekhilas jak....tapi pandang la seikhlas yg boleh........






Comments

A.R.Y. said…
salam..
waaaaa,u promote me eh?
haha..
insyaALLAH, i'll b a doc..
doakan eh...
ok, i like ur title..
not cuz sumthing medically, though eyes is one of medical wonders, i dun wanna makes u guys sleepy.. hehe...
i like ur title cuz my real name is ainul..
n ainun means mata, rite?
saya rase cerita awak da ok dan tak tau saya nk komen apa psl tu..
cume nk ajak same2 berkongsi je..
mata dan hati.
dari mata turun ke hati kan?
masihkah anda percaya pada 'love at the first sight?'
kalau saya, saya jawab tak..
awak rase ape ari?
sorryla tibe2 nyibuk menanye kt blog awak. huhu.. i'm just curious..
whykimi said…
adeh...

mu nk jd doktor gak kaa?
ariry said…
slm..ai....haha..promote scara xlngsung....hehe....amin...
uit...Dr. Ainul la nie...hoho.....

'love at the first sight?'
cam best jak tajuk tuh.....da masa t sy kite kongsi tajuk tuh k....

haha...xperlu say sorry.....semua jenis pnyibukkan d alu2kn...hehehe
ariry said…
2 kimi...haha.....dh jd pun.....Dr. cinta.....hahahaampeh

Popular posts from this blog

Belajar Bahasa Kelantan / kecek klate

Perbendaharaan Kata

Bokbong – spesis musang
Ttuyup – pepatung
Pok Kor – spesis mengkarung
Ike Kkhonge – ikan cencaru
Gelenyar,Gletah -mengenyam, getik
Saksoba = Absorber
Supik Gelenyar/supik rhokrhak – plastik bag (yang nipis tu.)
Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab “tuffah” = epal)
Mokte = rambutan
Kuk/kok = sekeh
Njja/nenjja = tendang
Tak cakno = x hirau
Nyaknyo/nayo = kesian
Bbaloh = kelahi
Ggaduh = nak cepat (double `G’ means sabdu))
Debe = berani gilerr
Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
Tohok = buang / throw out
Rhukah = panjat
Ghohok = susah, payah
Hungga = lari (bkn hungga bungga ekk)
Cuwoh = curah
Getek/etek = juga
Tepoh = langgar
Tubik = keluar
Siak duk gghobar = Jangan risau.. Don’t worry, be happy!!!
Idak kow = cuma
Wak ggoghiI = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.
Dekpong gak eh = Kalau ya pun
Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
Kelaghing = kesat/not smooth
Belengas = melekit
Klikpah klikpah = terpinga pinga
Nyelo = tingkap
Grobok = almari
Pitih = duit
Kupit = ke…

Isteri = Is Three?

Sidang teh tarik kami tengah malam semalam dihangatkan dengan pengakuan seorang rakan: "Aku dah berkali-kali cuba bagi tau isteri aku yang aku ni ada 'girlfriend' tapi dia buat tak tau, dia buat dhek aje!"

"Akikkk? Macam mana tu? Betui ka dia buat tak tau? Kalau betui, petua apa yang hang pakai? Boleh hang tolong ajar kami?" sambut seorang rakan dengan nada yang sangat teruja.

Kawan yang peitama itu berkata: "Soal aku sayang perempuan lain ni, tiap-tiap hari aku bagi tau dia. Setiap kali berSMS, dia akan bagi tau aku, Iluv U. Akupun balas I luv U2, Aku tak tulis “too tapi sengaja tulis ‘2' supaya dia faham yang aku sudahpun menduakan dia.

Tapi itulah yang aku hairan, dia boleh buat tak tahu sedangkan aku sudah pun berterus terang, selain dia, ada lagi perempuan yang aku sayang.

Kami semua ‘bantai' ketawa mendengar pengakuan rakan saya itu. Saya sendiri tidak tahu nak kata apa, melainkan hanya ketawa.

Saya kurang pasti sama ada rakan saya itu c…

Kemalangan bernilai Jutaan Ringgit

RM12.07 juta kerugian RM804,794 Harga sebuah ferrari RM1,20juta Harga Lamborghini
TOKYO - Lapan buah kereta sport Ferrari, sebuah Lamborghini dan dua buah kereta Mercedes berlanggar di sebuah lebuh raya di Shimonoseki, tenggara Jepun kelmarin.
Menurut agensi berita AP, polis menyatakan perlanggaran itu disebabkan salah seorang pemandu sebuah Ferrari itu cuba untuk mengubah laluan sebelum kereta tersebut merempuh penghadang jalan. Kereta Ferrari itu kemudian berpusing di lebuh raya tersebut. Beberapa buah kereta lain berlanggar kerana cuba mengelak Ferrari tersebut. Tiada seorang yang cedera serius dalam nahas itu tetapi polis di wilayah Yamaguchi menyatakan 10 orang dirawat kerana mengalami luka. Menurut polis, 14 buah kereta terlibat dalam nahas itu. Agensi berita AFP melaporkan bahawa kos perlanggaran itu melibatkan 300 juta yen (RM12.07 juta). Harga kereta baharu Ferrari ialah lebih 20 juta yen (RM804,794) manakala Lamborghini berharga sehingga 30 juta yen (RM1.20 juta).  sumber : be…