Skip to main content

Korban- part 1

slm ai ait2.....

korban?? ibadat yg amat besar pahalanya n d tuntut melaksanaknnye.....dan hukumnya sunat muakkad...Korban bererti menyembelih binatang ternakan membabitkan kambing, biri-biri, lembu, kerbau dan unta yang cukup umur pada Aidiladha dan tiga hari Tasyrik 11, 12 dan 13 Zulhijjah

itu korban sempena aidiladha nie.....

but now aku nk citer sal korban cinta....myvi leh d katakn kesinambungan post pengorbanan...huhuhu...but aku akn polah part by part...coz d demands camtuh...


korban cinta...huhu aka putus cinta or mangsa cinta...etc ar.....pe ek nk nk d citer sal nie....sal bg aku terlampau bnyak leh d hurai sal korban alam percintaan nie....n korg akn rasa terkorban after frust aka putus cinta.......law xputus or slagi xputus korg xkn rasa pun diri korg trkorban....awaittt ek?? manusia...biasa laaa.........yg sedap d puji, hampeh d keji...nk diam tu xbleh...maklum aja bila semua dh d anggap sempurna bgnye(kununye la)


ada org tanye aku..."ary,ko rasa aku nie teranaiya ka coz putus cinta,i means semua org mangsa korban cinta teranainya ka?" utk sekian kalinya aku trasa aku xtaw nk jwb cmna...sal mbr br n tgh frust kang silap kate terpeleok plak....so kat cni aku xrasa org yg putus aka mangsa korban cinta nie antara2 org teranaiya...why?? secara logikal la....pnyakit yg d cari teranaiya ka??nop kan..itu tempah sakit...


so dlm cinta pun same gak.....korng yg cari cinta..coz kununya xbelh hidup sesorg..xapy....iya ka?? or dsprate housewf??hahaha....aku taw ar org pompuan lebih ramai pd org lelaki...so xyah la pk lelaki nie akan habis d sapu org len.....niat sanggup brkongsi ok apa..hahaha...kan lelaki bleh kawin empat....(agak kontvrsi persoalan nie)


da orang say bila jd mangsa nie sakit yg amat...nk lupa 'memori' tu sakit...iya ka??aku rasa xsesakit sakit or susah sgt.....coz korg yg kawal mind korg...law korg kate memori tuh terlintas dlm kpala...korg pun bleh wat lintasan untuk pk benda laen....aku taw korg akn ckp..."alah ko ckp senang ar,bkn ko yg rasa....law ko rasa taw ar cam mane sakit" haha...memang gelak sakan ar..pe tak nye..korg pk la sndiri.....hehehe

smtimes bila korg dh jd mangsa br korg akn sedar n insaf pe yg korng dh wat..br korg perasaan dosa yg dh korg wat....but yg heran da sesetengah org or korg bleh salahkn takdir...blame kan kerja tuhan...walhal nk selamatkn korg yg dr terus terjerumus dlm lembah dosa2 yg korg anggap bhagia......same2 pk k......jd mangsa cinta pun da kebaikkn dia gak rite?? wlaupun ati sakit..but dat la time untuk kite sesama cuci bersih kn hati balik...huhuhu......



so bila jd mangsa jgn trpk lg sal pemangsa....push stop terus.......umpama....law korang tersesat jalan n dh taw sesat sure korag akn u-turn n cari arah yg betul balik...rite?? so...dlm cinta lebih kurang sama gak la....bila dh taw sampai ctu ja prhubungan...push stop ar....u-turn n teruskn hidup.....

renungkn k....

"Sebagai manusia biasa, mereka juga mempunyai rasa dan perasaan. Mereka juga ada kemahuan dan kehendak-kehendak tertentu. Jika berlaku sesuatu yang tidak kena maka si tuan perlu periksa ia dengan cermat. Periksalah mereka yang disuruh, periksalah apa yang disuruh, dan periksalah juga sendiri yang menyuruh itu"

"Perkara yang tidak kena itu boleh timbul dari berbagai punca. Ada yang disebabkan tidak cukup keperluan atau tidak menepati waktunya. Ada yang disebabkan keputusan dibuat kurang baik, atau suruhan tidak jelas. Ada juga kerana suruhan tidak betul"


so kite same2 pk..renungkn....jgn sampai tergadai baru korg tersedar k...
xda sesiapa pun sempurna...n masing2 da klebihan sndiri....
so yg kelebihan jgn d agung2kn...n yg xelok tuh xperlu d tunjukkn k.....
jgn d kutuk kburukan n jgn terlampau d meninggi nga kebaikn........
so cam biasa.....berjumpa lg....in part 2....(xtaw bila ar)




Comments

saya_egie said…
yess...saya post komen petama..
hooyeahh!~..

haa...amt la berstuju ngn pendpt encik tuh..

tp..part sharing is caring tuh..yg tuh xstuju..huhuhuh..
ariry said…
haha...awat ek xstuju tuh??xplain ckit?huhu...............oit wak weyy......just col ari/ary ja ar..huhu encik tu cam tua yg amat plak.......agak kejam ayat tuh...huwahaha
saya_egie said…
haha...rase2 nye la..
most woman kt ats muka dunia neh xstuju..kalo yg stuju tuh..

mmg dia amat la amat baek..
ke cmne??..
xtau plak nk explen cmne..
ye encik ary...
huahuahua
EiKa said…
HmM..XtAulA nk cKp pE..MYbE StjU koT..hUHu..
ariry said…
to egie - iya ka?? nape xstuju nya??cam u say law da yg stuju pun dia tuh teramat baek....so agak2 xnk ka trmasuk dlm ketegori teramat baek tuh ek??hohoho.....
ariry said…
to eika-...haha maybe ja ka??ayat cam xpasti stuju ka tak..but it's ok....lgpun nie pndangn pribadi n brdasarkn pe yg d nmpk d dgr or drasa...hehehe
saya_egie said…
hohoooo~
saya bkn sebaek tuh kot...then..
saya rasa xleh jd setabah itu..

huahuahua~`..
ariry said…
haha...so blajar la...hehe...lgpun xsalh kan??
saya_egie said…
hahah...salah mmg xsalah...

tp masalah sanggup ka x sanggup...hahha...

xleh2...xleh jd setabah tu kot..
ariry said…
haha..iya lah......alasan d trime lah.......

maklum ja lah kan......
s.a.y.a said…
hahah....sekian trima kaseh~
ariry said…
ceh..poyo ja......but cuba byangkn alangkh bhagia org lelaki law wife sebaik tuh....but alangkh seksa c pompuan law lelaki pk camtuh(poligami)...hahaha
s.a.y.a said…
ish2...adeh....
ade niat...

neh niat xhalal kan cara neh...
nak die jek hepi...

aduhh~
ariry said…
hahaha.....mcm2 ja hang nie aunty eg ek....kua2....hehe
s.a.y.a said…
hahha...yeye...wei2...asal ade nme anty eg kt dpn tuh...adehh...owh tidak~
ariry said…
haha...ok apa aunty??trime ja lah knyataan nya..hahaha...lgpun name aunty tu unik....kui2......bkn senang nk dpt pangkat aunty tuh...just org2 trpilih aja d perkenan kn...hahaha
s.a.y.a said…
hahaha....adeh....kalo ya pon..tggu la abg saya nikah dulu...

ni bru 18 suda beranty2...
adeh...
ponat la gini~
Anonymous said…
bRoken heart??

urm..kaLo la sEsiMple yg awaK ckaP………..

maCam aWak caKaP…bende da lpas…wAt pE nak pK2…BEtOL..

tp..x kaN kite naK salaHkan bRain…

kAdanG2..iNgatan kitE teRiMbas bIle kITe wAt seSuatu yg lEY wAt kite iNgat paDa benDe tu…

x kan nak cakAp kAt bRain…”kite jgN iNgat memOri lAme ea….go sTraighT & duN belOk2!!” hahaha


Tp pe Yg kite lay waT ialah….

PuJuK ati,,”x paYah pk eA…mEsti ade hIkmaHnye(ayat nak pujuk diri)

Tp,,tipu la kalo kate owg yg “brOken heart” ni x rAse saKit eVen siKet pon…TIPU!!!

Kecuali dIe x daK peRAsaan…

atAuPun,,,

waT peRhUbuNgan oLok2…

ataupun,,

………………

pe yg penTing,,

apepon pon yg kite ilaNG…

kIte maSih ader aLLah…



Dats mY opinion la….=)

~~lUvLy piNk~~
ariry said…
slm...best susun ayat u ek...yup i stuju....but leh d katakn semua benda yg berlaku around kite da hikmah n asbab nye.....so munasabah diri la...mane taw...nmpk ka hikmahnye.....

Popular posts from this blog

Belajar Bahasa Kelantan / kecek klate

Perbendaharaan Kata

Bokbong – spesis musang
Ttuyup – pepatung
Pok Kor – spesis mengkarung
Ike Kkhonge – ikan cencaru
Gelenyar,Gletah -mengenyam, getik
Saksoba = Absorber
Supik Gelenyar/supik rhokrhak – plastik bag (yang nipis tu.)
Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab “tuffah” = epal)
Mokte = rambutan
Kuk/kok = sekeh
Njja/nenjja = tendang
Tak cakno = x hirau
Nyaknyo/nayo = kesian
Bbaloh = kelahi
Ggaduh = nak cepat (double `G’ means sabdu))
Debe = berani gilerr
Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
Tohok = buang / throw out
Rhukah = panjat
Ghohok = susah, payah
Hungga = lari (bkn hungga bungga ekk)
Cuwoh = curah
Getek/etek = juga
Tepoh = langgar
Tubik = keluar
Siak duk gghobar = Jangan risau.. Don’t worry, be happy!!!
Idak kow = cuma
Wak ggoghiI = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.
Dekpong gak eh = Kalau ya pun
Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
Kelaghing = kesat/not smooth
Belengas = melekit
Klikpah klikpah = terpinga pinga
Nyelo = tingkap
Grobok = almari
Pitih = duit
Kupit = ke…

Isteri = Is Three?

Sidang teh tarik kami tengah malam semalam dihangatkan dengan pengakuan seorang rakan: "Aku dah berkali-kali cuba bagi tau isteri aku yang aku ni ada 'girlfriend' tapi dia buat tak tau, dia buat dhek aje!"

"Akikkk? Macam mana tu? Betui ka dia buat tak tau? Kalau betui, petua apa yang hang pakai? Boleh hang tolong ajar kami?" sambut seorang rakan dengan nada yang sangat teruja.

Kawan yang peitama itu berkata: "Soal aku sayang perempuan lain ni, tiap-tiap hari aku bagi tau dia. Setiap kali berSMS, dia akan bagi tau aku, Iluv U. Akupun balas I luv U2, Aku tak tulis “too tapi sengaja tulis ‘2' supaya dia faham yang aku sudahpun menduakan dia.

Tapi itulah yang aku hairan, dia boleh buat tak tahu sedangkan aku sudah pun berterus terang, selain dia, ada lagi perempuan yang aku sayang.

Kami semua ‘bantai' ketawa mendengar pengakuan rakan saya itu. Saya sendiri tidak tahu nak kata apa, melainkan hanya ketawa.

Saya kurang pasti sama ada rakan saya itu c…

Kemalangan bernilai Jutaan Ringgit

RM12.07 juta kerugian RM804,794 Harga sebuah ferrari RM1,20juta Harga Lamborghini
TOKYO - Lapan buah kereta sport Ferrari, sebuah Lamborghini dan dua buah kereta Mercedes berlanggar di sebuah lebuh raya di Shimonoseki, tenggara Jepun kelmarin.
Menurut agensi berita AP, polis menyatakan perlanggaran itu disebabkan salah seorang pemandu sebuah Ferrari itu cuba untuk mengubah laluan sebelum kereta tersebut merempuh penghadang jalan. Kereta Ferrari itu kemudian berpusing di lebuh raya tersebut. Beberapa buah kereta lain berlanggar kerana cuba mengelak Ferrari tersebut. Tiada seorang yang cedera serius dalam nahas itu tetapi polis di wilayah Yamaguchi menyatakan 10 orang dirawat kerana mengalami luka. Menurut polis, 14 buah kereta terlibat dalam nahas itu. Agensi berita AFP melaporkan bahawa kos perlanggaran itu melibatkan 300 juta yen (RM12.07 juta). Harga kereta baharu Ferrari ialah lebih 20 juta yen (RM804,794) manakala Lamborghini berharga sehingga 30 juta yen (RM1.20 juta).  sumber : be…