Skip to main content

kesetian ka?

uish....aku nk citer sal kesetian ar,coz aritu aku da trbaca blog yg mpersoalkn kesetian.....
but b4 that aku nk tanye...lebih2 lg gal ar....pe yg korg difinisi kan kesetian ek???
pe maksud kesetian bg korg ek???

perlu ka kesetiaan nie d bukti kn??n cam mane nk bukti kn?? adakh korbankn maruah diri tu d anngap sebagai bukti kersetian?? entahla......law dgn mmbuat dosa d anggap bukti kesetian, aku xtaw ar nk ckp pe...xsetia pun xpe ar...dr brdosa.....

ok....push stop jap.........

cam mane korg bleh persoalkn yg bf/gf korg nie xsetia pd korg??
sbb dia kuar nga pompuan/lelaki len?

n bg lelaki plak, aku nk taw gak pe definisi korg????
sbb dia jarang col??
ka sbb pe??

n law gal len msg,tanye bf korg...dh mkn ka,shat ka...salah ka??? as a mbr dia tanye..salah ka??xkn d sbbkn tuh korg terus dh nk kate yg dia xsetia ar...ape ar...mcm2 ar....

bg aku, xda salh pun kan??entah la......(mayvi xkena btg idung sndiri lg kot)

kdg2 aku tgk mbr2 yg kena mnyampah gak.......law msg nga org len dh tuduh mcm2..
nk kuar pun kena kuar nga dia ja,law kuar nga gal len dah kate xsetia dah....mcm2 salah paham ar...

entah laa...................

so aku tertanye2 gak ar pe yg korg exspcly gal ar difinisikn kesetian/ setia ek???

Comments

kimi said…
yeah!!... kesetiaan tuhh...



bile mu nk start buat novel lak??

:P


bleh dpt duit, jd novelis sambilan
Ko_Kenal said…
Ariry... Aku dapat link kau dari WhyKimi blog. Ohh nampak gaya kau ni jiwang-jiwang punya geng. Aku memang enjoy baca cerita macam ini.

Dari pemerhatian awal, aku nampak kau ni memang dah kena jangkitan "Short Messaging System(SMS)" yang amat kritikal. Sehinggakan kau tidak dapat nak membezakan applikasi SMS yang sahih.

Walaupun aku amat allergic dengan SMS, tapi aku akan tetap melayari blog kau, kalu kau tak kisah.

Selain dari memberi komen, Insyaallah aku akan oriented kau sampai engkau bertaubat tidak akan guna SMS dalam blog kau. Ini untuk kebaikan.

Jangan marah yaaaa
A.R.Y. said…
nk cite pengalaman leh?
i pna xsetia.
n by tak setia i mean i couple with two guys serentak...
i xmara if dat guy sms ngan girl len sbb i pun buat..
da problem is, dia xmsg i pun... kol lgla haram...
so sbb i grm i cr org len..
but just for fun..
akhirnya skrg ni single je..
pdn muke aku... hehe...

i thnk xpntg definisi setia tu..
lain org lain definisinye...
kalau sy, sy anggap dia tak setia bile ade org lain yg dia lyn lbih baik dr saya...

tp yg lbih pntg...
kenapa ade wujud manusia xsetia mcm aku nih...
maybe cuz blum jumpe da right guy kot...
huhuhu
ariry said…
to kimi...haha bnyak ar novelis smbilan...novel pun xpenah d beli..bc lg la tak....nie nk jd penulis plak....hahahah.......hampehhh
(but tringin gk nk jd penulis,mayvi as a blogger ja kot)
ariry said…
to ko_kenal
.....haha....uish..parah critical ja pnyakit tuh.....hahaha...

bleh ja....sentiasa d alu2kn....link terus pun xpa....hehehe...

uit...jiwang ka aku nie???xkn la sbb tulis sal jiwang terus d statuskn sebagai jiwang kot....hahaha.......
ariry said…
2 A.R.Y
haha..bleh ja...nk kongsi pngalaman ka,nk kongi ape ka....same2 kite Kongsi Rasa..
uish...ciap mngaku tuh....hebat....
u know wat...

org dlu2 penah ckp,"law kite setia,org akn balas kite nga kesetiaan"...bab tu dlu...skang i rasa dh xbleh pakai kot...

ait..law dia layan org len lebih baik dr u,terus d anggap xsetia??parah la camtuh....huhu...coz smtimes mbr2 lebih senang d bual bicara dr bf/gf......

rite???
A.R.Y. said…
senang berbual lainla..
isk cmne nk crite eh..
if u love sumone, he/she shud b your priority rite?
if he/she promise u sumthing, then suddenly sod it off just cuz of sumone else, it's not a good sign..
tp better investigate first.
one time it's ok for me.
but if many times, n he doesn't even care if i'm crying or pleading, then it's a very big turn off for a relationship for me.
ariry said…
uit iya ka?? or kite yg senang brburuk sangka?....huhuh...lgpun...kapel xsemestinye sentiasa kena contact rite???

priorty??urm...cuba bc tajuk keutamaan vs yg utama.....coz that topic brkenaan priorty!!!
A.R.Y. said…
stiap manusia ade level n fikirn dia masing2
sbb tu la sy lg suke single mcm skrg...
sng
xya pk
nape mase kapel bnyk pk sy pun xfhm
naluri wanita
haha
ariry said…
hahaha....u wanita rite???...uish..naluri sndiri pun xpaham....parah tuh....hehe.....pape pun normal....time xda nk ada...time ada...ada2 ja alasan....rite Dr.ainul???
A.R.Y. said…
yeah u r rite
parah... da thp kronik ni...
haha
it's great to fall in love
but being in love sometimes makes us lose our rationality
yet the sweetness of being loved by someone we love always attract us like a bee attracted to honey....
ariry said…
uish...yup ur rite....great 2 fall in love....but if failed in love..that a great moment 2 rite???

love always attract....but make sure nop terlampau batas plak.....huhuh

Popular posts from this blog

Belajar Bahasa Kelantan / kecek klate

Perbendaharaan Kata

Bokbong – spesis musang
Ttuyup – pepatung
Pok Kor – spesis mengkarung
Ike Kkhonge – ikan cencaru
Gelenyar,Gletah -mengenyam, getik
Saksoba = Absorber
Supik Gelenyar/supik rhokrhak – plastik bag (yang nipis tu.)
Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab “tuffah” = epal)
Mokte = rambutan
Kuk/kok = sekeh
Njja/nenjja = tendang
Tak cakno = x hirau
Nyaknyo/nayo = kesian
Bbaloh = kelahi
Ggaduh = nak cepat (double `G’ means sabdu))
Debe = berani gilerr
Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
Tohok = buang / throw out
Rhukah = panjat
Ghohok = susah, payah
Hungga = lari (bkn hungga bungga ekk)
Cuwoh = curah
Getek/etek = juga
Tepoh = langgar
Tubik = keluar
Siak duk gghobar = Jangan risau.. Don’t worry, be happy!!!
Idak kow = cuma
Wak ggoghiI = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.
Dekpong gak eh = Kalau ya pun
Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
Kelaghing = kesat/not smooth
Belengas = melekit
Klikpah klikpah = terpinga pinga
Nyelo = tingkap
Grobok = almari
Pitih = duit
Kupit = ke…

Isteri = Is Three?

Sidang teh tarik kami tengah malam semalam dihangatkan dengan pengakuan seorang rakan: "Aku dah berkali-kali cuba bagi tau isteri aku yang aku ni ada 'girlfriend' tapi dia buat tak tau, dia buat dhek aje!"

"Akikkk? Macam mana tu? Betui ka dia buat tak tau? Kalau betui, petua apa yang hang pakai? Boleh hang tolong ajar kami?" sambut seorang rakan dengan nada yang sangat teruja.

Kawan yang peitama itu berkata: "Soal aku sayang perempuan lain ni, tiap-tiap hari aku bagi tau dia. Setiap kali berSMS, dia akan bagi tau aku, Iluv U. Akupun balas I luv U2, Aku tak tulis “too tapi sengaja tulis ‘2' supaya dia faham yang aku sudahpun menduakan dia.

Tapi itulah yang aku hairan, dia boleh buat tak tahu sedangkan aku sudah pun berterus terang, selain dia, ada lagi perempuan yang aku sayang.

Kami semua ‘bantai' ketawa mendengar pengakuan rakan saya itu. Saya sendiri tidak tahu nak kata apa, melainkan hanya ketawa.

Saya kurang pasti sama ada rakan saya itu c…

Kemalangan bernilai Jutaan Ringgit

RM12.07 juta kerugian RM804,794 Harga sebuah ferrari RM1,20juta Harga Lamborghini
TOKYO - Lapan buah kereta sport Ferrari, sebuah Lamborghini dan dua buah kereta Mercedes berlanggar di sebuah lebuh raya di Shimonoseki, tenggara Jepun kelmarin.
Menurut agensi berita AP, polis menyatakan perlanggaran itu disebabkan salah seorang pemandu sebuah Ferrari itu cuba untuk mengubah laluan sebelum kereta tersebut merempuh penghadang jalan. Kereta Ferrari itu kemudian berpusing di lebuh raya tersebut. Beberapa buah kereta lain berlanggar kerana cuba mengelak Ferrari tersebut. Tiada seorang yang cedera serius dalam nahas itu tetapi polis di wilayah Yamaguchi menyatakan 10 orang dirawat kerana mengalami luka. Menurut polis, 14 buah kereta terlibat dalam nahas itu. Agensi berita AFP melaporkan bahawa kos perlanggaran itu melibatkan 300 juta yen (RM12.07 juta). Harga kereta baharu Ferrari ialah lebih 20 juta yen (RM804,794) manakala Lamborghini berharga sehingga 30 juta yen (RM1.20 juta).  sumber : be…