Skip to main content

prolog - kenapa ape n nape persoalkn soal

kdg2 trpk,nape d jdkn camnie
but xelok persoalkn kuasa tuhan

kdg2 trttanye2 nape ku wat bgini
but xelok d kenang

kdg2 terbwk2 perangai yg xelok
but itu lah kekhilafan

cuba d elek xdpt
sesal pun still terbuat

nape kdg2 benda camtu trjadi
walhal benda bleh d elakkn

nape kt still mncari benda yg xda
nape kite still nk benda yg dh d buang

nape d kejar perkara yg xpasti dapat ke tak
nape kita nk tinggalkn benda yg dh dpt untuk kejar benda yg xpasti

nape kite persoalkn kesilapan kite
nape kite xpersoalkn knape kite wat silap

nape kite slalu ckp kite xsempurna
nepe kite nk puji org len sempurna pd kite
walhal kite taw xda sesape pun yg sempurna

nape kite nk ketepikn org d tepi kite
semata2 nk rapat nga org yg tepikn kite

nape kite mncari keseronokn dgn dosa
nape kite mbahagiakn diri dgn dosa
walhal kite taw wujudnye syurga neraka

nape kite mlakukan silap yg same
nape kite sesal ksilapan yg same

nape kite yg salah,keadaan d persalahkn
nape kite nk tunding jari pada org len

nape xjdkn sejarah hitam sebagai smpadan
nape sejarah hitam d jdkn panduan


nape timbulkn semua persoalan nie??
nape...nape....semua benda yg trjadi kt persoalkn........

kenape apakah apa sebab mnyebbkan...semua itu sentiasa terdetik dlm hati...leh d kate kn majoriti mmpersoalkn kekurangan...mmpersoalkn ketikpuasan diri nurani.....

ingatlah setiap pe yg berlaku ada hikmah d sbbnye....dekati n fahami diri kite betul2 sebelum kite betul2 nk perbetulkn org len....

jg iman jg amal...selamat beramal

Comments

s.a.y.a said…
wah2~..
saya stuju2 sgt2 laaa...

meme betoii ape yg dikatekan..
xsuma mende perfek~~
ariry said…
hehehe...memang.....hehe....tq2 atas pujiaan yg agak ikhlas....hihihi
Anonymous said…
that's we call "human"...

x penah puas dengan ape yg dimiliki....

lupe untuk b'syukur dengan ape yg diberi....

asyik melihat ke atas sampai lupe yg dbawah...

pengalaman semalam mengajar kite untuk menjadi lebih baek....

tapi manusia akan lebih terima pengajaran kalo die diberi beberapa pelajaran yg same berkali2....=)
ariry said…
huhu..yup...human...so pelik2 rite??haha......mnusia xpenah serik nga pngajaran...nk sntiasa d ajar...even smthing yg ntah pape pun...
like u say,lupa or xpenah nk brsyukur nga pe yg da...walhal bukan susah pun nk brsyukur...just tdah tgn,doa dgn tuhan maha esa...Allah swt...la tahzan,innallah maana....

Popular posts from this blog

Belajar Bahasa Kelantan / kecek klate

Perbendaharaan Kata

Bokbong – spesis musang
Ttuyup – pepatung
Pok Kor – spesis mengkarung
Ike Kkhonge – ikan cencaru
Gelenyar,Gletah -mengenyam, getik
Saksoba = Absorber
Supik Gelenyar/supik rhokrhak – plastik bag (yang nipis tu.)
Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab “tuffah” = epal)
Mokte = rambutan
Kuk/kok = sekeh
Njja/nenjja = tendang
Tak cakno = x hirau
Nyaknyo/nayo = kesian
Bbaloh = kelahi
Ggaduh = nak cepat (double `G’ means sabdu))
Debe = berani gilerr
Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
Tohok = buang / throw out
Rhukah = panjat
Ghohok = susah, payah
Hungga = lari (bkn hungga bungga ekk)
Cuwoh = curah
Getek/etek = juga
Tepoh = langgar
Tubik = keluar
Siak duk gghobar = Jangan risau.. Don’t worry, be happy!!!
Idak kow = cuma
Wak ggoghiI = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.
Dekpong gak eh = Kalau ya pun
Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
Kelaghing = kesat/not smooth
Belengas = melekit
Klikpah klikpah = terpinga pinga
Nyelo = tingkap
Grobok = almari
Pitih = duit
Kupit = ke…

Isteri = Is Three?

Sidang teh tarik kami tengah malam semalam dihangatkan dengan pengakuan seorang rakan: "Aku dah berkali-kali cuba bagi tau isteri aku yang aku ni ada 'girlfriend' tapi dia buat tak tau, dia buat dhek aje!"

"Akikkk? Macam mana tu? Betui ka dia buat tak tau? Kalau betui, petua apa yang hang pakai? Boleh hang tolong ajar kami?" sambut seorang rakan dengan nada yang sangat teruja.

Kawan yang peitama itu berkata: "Soal aku sayang perempuan lain ni, tiap-tiap hari aku bagi tau dia. Setiap kali berSMS, dia akan bagi tau aku, Iluv U. Akupun balas I luv U2, Aku tak tulis “too tapi sengaja tulis ‘2' supaya dia faham yang aku sudahpun menduakan dia.

Tapi itulah yang aku hairan, dia boleh buat tak tahu sedangkan aku sudah pun berterus terang, selain dia, ada lagi perempuan yang aku sayang.

Kami semua ‘bantai' ketawa mendengar pengakuan rakan saya itu. Saya sendiri tidak tahu nak kata apa, melainkan hanya ketawa.

Saya kurang pasti sama ada rakan saya itu c…

Kemalangan bernilai Jutaan Ringgit

RM12.07 juta kerugian RM804,794 Harga sebuah ferrari RM1,20juta Harga Lamborghini
TOKYO - Lapan buah kereta sport Ferrari, sebuah Lamborghini dan dua buah kereta Mercedes berlanggar di sebuah lebuh raya di Shimonoseki, tenggara Jepun kelmarin.
Menurut agensi berita AP, polis menyatakan perlanggaran itu disebabkan salah seorang pemandu sebuah Ferrari itu cuba untuk mengubah laluan sebelum kereta tersebut merempuh penghadang jalan. Kereta Ferrari itu kemudian berpusing di lebuh raya tersebut. Beberapa buah kereta lain berlanggar kerana cuba mengelak Ferrari tersebut. Tiada seorang yang cedera serius dalam nahas itu tetapi polis di wilayah Yamaguchi menyatakan 10 orang dirawat kerana mengalami luka. Menurut polis, 14 buah kereta terlibat dalam nahas itu. Agensi berita AFP melaporkan bahawa kos perlanggaran itu melibatkan 300 juta yen (RM12.07 juta). Harga kereta baharu Ferrari ialah lebih 20 juta yen (RM804,794) manakala Lamborghini berharga sehingga 30 juta yen (RM1.20 juta).  sumber : be…