Skip to main content

Pengorbanan or Kesetian?

slm ait...

biasa aku tulis blog coz aku bored...
but today aku tulis coz sbdy suh aku tulis...dia yg pilih tajuk nie...
aku xkenal sgt dia...but sbagai sorg kwn yg akan sntiasa ada untuk kwn
aku tunaikn pe yg dia hajati...

pngorbanan? banyak benda yg bleh d kaitkn dgn pngorbanan...da pro contra nya...da negatif poCtif nya pngorbanan....

but skang aku nk citer n ckp sal pngorbanan dlm cinta....sure n confirm dlm korg brcinta beribu or brjuta pngorbanan yg kununya korg anggap pngorban wlaupun trpaksa korbankn cerdik pandai korg untuk cinta(kununya laa)

tul ka pergorbanan yg kita lakukan dpt buktikan kesetian kite pada dia?? n apakh pngorbanan dia untuk buktikan kesetiaan dia??? korg rasa dlm cinta perlu ka pngorbanan untuk tunjukkan or buktikan kesetiaan dlm prhubungan?? n korg rasa dgn pngorbanan yg korg dh wat akan memastikan perhubungan korg kekal??

aku rasa semua persoalan yg aku timbulkn tuh...majoritinya xpernah terlintas kat pkran korg ek?? coz aku taw cinta itu buta..cinta mmbutakan segalanya...but butakah kita untuk nmpk org memperbodohkn kita dgn cinta??

law korg kata cinta itu buta aku bleh trime...but law aku kate korg buta sampai xnmpk diri korg d bodohkn dgn cinta..agak2 korg bleh trime ka kate2 aku?? tak rite?....so bg aku...pngorbanan untuk mmbuktikan kesetian hanyalah untuk org2 yg suka d perbodohkn ja...

nape aku say like that?coz bkn ka dlm perhubungan kepercayaan lebih penting...bkn ka kerpercayaan mngatasi kesetian korg...law kite percaya dia setia n xcurang adakah dia pun akan pikir camtu gak??hahaha.....aku rasa tak...dh sifat manusia...

but korg xbleh letakkn kepercayaan 100%...
org tua2 penah ckp..."law kite setia pasangan kite pun akan setia" but aku xbleh trime kate2 camtuh...why..korang rasa iya ka law kita setia dia pun akan setia? walhal dah termaktub yg setiap manusia xsama...i means dr segi perangai....

contohnya ek...law kapel korg asalnya playboy/playgirl.....n korg jenis setia..kununya dia lah pasangan hakiki....bila korg kapel..adakh dia akn berubah?smate utuk korg?? maybe xdnafikan da yg brbah...but brape lame dia akan brubah untuk korg? 1hari?1bln?1tahun?....ntah la....

ok...

pngorbanan...mahal erti pngorbanan nie tuan puan...so jgn lah sia kn untuk benda yg boduh

lagi satu....law korang kapel...n korng bek nga family dia...family dia sakit korg temankn...family nk itu ini kdg2 korg tunaikan....aku raspect org yg berperangai cam nie....but bg korg adakah dia pun akn watcamtu?? adakah korg hanya lakukan pngorbanan untuk diri dia aja...bgaimna nga diri korg plak.??

aiyoooo.......nmpk cam cinta bertepuk sblah tgn pun ada....korg ja gyle2 lakukan pngorbanan utk buktikan kesetian korg..walhal dia??berbaloi ka

law korng cintakan seseorg cintalah sekadar ja.....mane taw org yg korg cinta akan jd sebaliknya...leh jd org yg korg benci yg amat plak.....tul dak?

n law korg nk benci org pun..benci agak2 ja..jgn benci sepenuh ati..sal mane la korg or sesape taw smday org yg kamu benci tuh mnjadi org yg korg cinta plak....
mbr aku ada yg trjadi camnie..dlu gyle2 benci kat pompuan tuh...punya lah sakit ati.tiap kali jumpa mesti da point nk kutuk or d kutuk......(aku pun xtaw nape,maybe dh jodoh diorg d pertemukn camtu).da satu waktu tuh time ktorg lepak,pompuan tuh tuang air kat mbr aku dgn muka slumber ja.....sal mbr aku da kutuk cara dia jalan...haha tgk klaka gak ar......now dia dh kawin...apy gyle aku tgk diorg...dlu cam2 diorg gaduh,skang aku tgk alahai...bhagia rasa d hati.....aku doakn mbr aku n wife dia d jodohkan sampai ka mati....amin!!!........

t ku sambung lagi..post nie xlengkap lg..huhuhuu..tmaybe kesinambungan dia aku wat d post len dgn tajuk len..k...sori.....

Comments

Anonymous said…
AlA..XAbEs Lg kEr?SmBunGLa cPt..nk Bc..hUhu..
aNyWAy THNx Cz WAtkN..
ariry said…
slm...ai....sabar ek..hehe...xsempat lg..maklum ar part time ja...hihi...so just ntkn ja...pape pun tinggal la signature name skali..at least kenal sape yg tinggal komen//haha
Eg!E_ aMn!e said…
huii...bapak la..

sbb tuh aku xnak kapel LG..

xleh nk pk..
ariry said…
haha...uish...sampai xnk kapel..bahya tul....hahaha...
saya_egie said…
xnak kapel LAGI..

byk komitmen tuh..
huhuu
ariry said…
haha.....yg jd bnyak komitmen sal bnyak demands...asah kapel untuk d jdkn teman....law sampai d demands bkn2 dh jd atas dasar nafsu....rite??
saya_egie said…
a'ah kan..

nnt la...

wait 4 when i grow enough to undrstnd bout this feel!~..
ariry said…
haha..cewah...cam la muda sgt....hehe....n cam la xpenah mrasa alam cinta
saya_egie said…
hahah...

no komen!..
takmmboh aku..
takut eyh!~
ariry said…
haha...cam iyo2 ja....rugi ar...time muda ar kena mrasa pahit manis...br feel...cewah...haha
saya_egie said…
encik kongsi rasa...

saya no komen~~~~
saya_egie said…
encik kongsi rasa...

saya no komen~~~~
ariry said…
hai wak..no komen ka???cam xcaye ja....haha..ka ayat cover...hehe
saya_egie said…
hahah...bkn2~...

xde stori pon..cover amende nye...

btw...bile nk smbg crita neh..
ariry said…
huhu....xtaw la lg...xbrkesempatan nk wat lg....maklum ar part time ja....hehehe...
saya_egie said…
hahah...
ye x ye lakk..
ariry said…
huhu....so chayok2.....tq 2 egie.....coz sudi mnjadi pnghuni setia kogsi rasa.....hahaha.....
Anonymous said…
cInte lg....

huwaaaaaaaaaaa............

Popular posts from this blog

Belajar Bahasa Kelantan / kecek klate

Perbendaharaan Kata

Bokbong – spesis musang
Ttuyup – pepatung
Pok Kor – spesis mengkarung
Ike Kkhonge – ikan cencaru
Gelenyar,Gletah -mengenyam, getik
Saksoba = Absorber
Supik Gelenyar/supik rhokrhak – plastik bag (yang nipis tu.)
Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab “tuffah” = epal)
Mokte = rambutan
Kuk/kok = sekeh
Njja/nenjja = tendang
Tak cakno = x hirau
Nyaknyo/nayo = kesian
Bbaloh = kelahi
Ggaduh = nak cepat (double `G’ means sabdu))
Debe = berani gilerr
Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
Tohok = buang / throw out
Rhukah = panjat
Ghohok = susah, payah
Hungga = lari (bkn hungga bungga ekk)
Cuwoh = curah
Getek/etek = juga
Tepoh = langgar
Tubik = keluar
Siak duk gghobar = Jangan risau.. Don’t worry, be happy!!!
Idak kow = cuma
Wak ggoghiI = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.
Dekpong gak eh = Kalau ya pun
Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
Kelaghing = kesat/not smooth
Belengas = melekit
Klikpah klikpah = terpinga pinga
Nyelo = tingkap
Grobok = almari
Pitih = duit
Kupit = ke…

Isteri = Is Three?

Sidang teh tarik kami tengah malam semalam dihangatkan dengan pengakuan seorang rakan: "Aku dah berkali-kali cuba bagi tau isteri aku yang aku ni ada 'girlfriend' tapi dia buat tak tau, dia buat dhek aje!"

"Akikkk? Macam mana tu? Betui ka dia buat tak tau? Kalau betui, petua apa yang hang pakai? Boleh hang tolong ajar kami?" sambut seorang rakan dengan nada yang sangat teruja.

Kawan yang peitama itu berkata: "Soal aku sayang perempuan lain ni, tiap-tiap hari aku bagi tau dia. Setiap kali berSMS, dia akan bagi tau aku, Iluv U. Akupun balas I luv U2, Aku tak tulis “too tapi sengaja tulis ‘2' supaya dia faham yang aku sudahpun menduakan dia.

Tapi itulah yang aku hairan, dia boleh buat tak tahu sedangkan aku sudah pun berterus terang, selain dia, ada lagi perempuan yang aku sayang.

Kami semua ‘bantai' ketawa mendengar pengakuan rakan saya itu. Saya sendiri tidak tahu nak kata apa, melainkan hanya ketawa.

Saya kurang pasti sama ada rakan saya itu c…

Kemalangan bernilai Jutaan Ringgit

RM12.07 juta kerugian RM804,794 Harga sebuah ferrari RM1,20juta Harga Lamborghini
TOKYO - Lapan buah kereta sport Ferrari, sebuah Lamborghini dan dua buah kereta Mercedes berlanggar di sebuah lebuh raya di Shimonoseki, tenggara Jepun kelmarin.
Menurut agensi berita AP, polis menyatakan perlanggaran itu disebabkan salah seorang pemandu sebuah Ferrari itu cuba untuk mengubah laluan sebelum kereta tersebut merempuh penghadang jalan. Kereta Ferrari itu kemudian berpusing di lebuh raya tersebut. Beberapa buah kereta lain berlanggar kerana cuba mengelak Ferrari tersebut. Tiada seorang yang cedera serius dalam nahas itu tetapi polis di wilayah Yamaguchi menyatakan 10 orang dirawat kerana mengalami luka. Menurut polis, 14 buah kereta terlibat dalam nahas itu. Agensi berita AFP melaporkan bahawa kos perlanggaran itu melibatkan 300 juta yen (RM12.07 juta). Harga kereta baharu Ferrari ialah lebih 20 juta yen (RM804,794) manakala Lamborghini berharga sehingga 30 juta yen (RM1.20 juta).  sumber : be…