Skip to main content

kasih sayang vs kasih dan sayang

(copy from my Friendster Blog)

slm..ait oit2….
bored ar ek….sbb bored la aku ter-jerumus dlm pembikinan blog nie..cewah,bunyi cam gempak aja…haha…

by the way berbalik crite…hehe,… kasih sayang dgn kasih dan sayang berbeza ka pengertiannya hah??? mngikut firasat aku yg agak2 sesat ckit la.hehe..cam berbeza aja maksudnye….try u’all fahami tul2…

kasih syg tuh dah biasa kt dgr,senang nk d cari…kaleh tlinga doh kate org klate…but kasih dan syg nie yg jarang2 d dgr,yg agak2 susah nk d jumpa….nape ek??? apakah maksud d sebalik ayat tuh hah???(teng teng tingggg)cewah!!suspens la kununye…hehe

mngikut peradaban org2 muda,kasih syg dpt d rasa dgn caring,taking care..keep in touch…ambik taw,ambik berat(cam same aja maksud) tul ka??….bila terjd semua tuh,maka trjelma lah what we col kasih syg……

but kasih dan syg len plak….cam mbr aku…nk kasih org cukup senang but nk syg org tu susah ckit….why?? sbb dia lebih suka brkwn,selesa berkwn…bila prasaan kasih aja ada,maka xda lah timbul prasaan jeles sesama kwn…nape aku ckp camtu..sbb jeles tu kan tanda syg,bila xsyg maka xjeles…
bila xjeles,ati pun senang,iri ati pun xda,gundah gulana lg laaa jauh…..that why,kite patut amalkn kasih org dlu…jgn men syg ja org…..aku xckp nga kwn xbleh syg,but kbanyakannya..bila terlebih syg kat kwn pun akn timbul prasaan jeles…

tul tak???girlz n boyzzz???

nape aku ckp camtu,sbb bila klebihan kwn terserlah,kita akn kecik n mula ar pk benda yg xpatut d pk…itu dlm kategory ability ar….zahir n batinnye,u’all tepuk tgn pk sndiri….masing2 penah melalui benda nie….kwn kuar nga couple dia pun korang bleh timbul jeles,heran aku….

zaman dah berubah,abis xkn nk salahkn zaman yg brubah benda camni trjd…bertambah la keheranan aku yg telh tersedia herannnn…aiyooooo……amaaaa..aneeeeee….

bercinta nie bgus law bgus cara u’all…putus nie sakit law u’all memang sakit….so bila putus jgn sakitkn diri pk benda yg mnyakit hati…wake up n njoy rest of ur life…….

so kesimpulannye…kasih la org sekadarnye, n syg lah org seadanya…..jgn hanyut dgn kasih syg….tapi hanyut lah bersama iman dan amal..itu aja yg penting…..selebihnya korang pk la sndiri…..stuju ka tak,itu pndangan aku…korang bleh judge masing2….

law d ikutkan banyak lg aku nk merapu kat cni…but malas plak nak type….huhu….maybe t aku rajin aku post lagi….aku teringin nk kongsi cerita kat korang tentang “maaf,maaf n maaf”

so….so…sori………….
sekian….

xpuas ati??bleh comment….hehehe…….law xnk memuji pun jgnlah d keji ek???hehehe……

Comments

Popular posts from this blog

Belajar Bahasa Kelantan / kecek klate

Perbendaharaan Kata

Bokbong – spesis musang
Ttuyup – pepatung
Pok Kor – spesis mengkarung
Ike Kkhonge – ikan cencaru
Gelenyar,Gletah -mengenyam, getik
Saksoba = Absorber
Supik Gelenyar/supik rhokrhak – plastik bag (yang nipis tu.)
Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab “tuffah” = epal)
Mokte = rambutan
Kuk/kok = sekeh
Njja/nenjja = tendang
Tak cakno = x hirau
Nyaknyo/nayo = kesian
Bbaloh = kelahi
Ggaduh = nak cepat (double `G’ means sabdu))
Debe = berani gilerr
Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
Tohok = buang / throw out
Rhukah = panjat
Ghohok = susah, payah
Hungga = lari (bkn hungga bungga ekk)
Cuwoh = curah
Getek/etek = juga
Tepoh = langgar
Tubik = keluar
Siak duk gghobar = Jangan risau.. Don’t worry, be happy!!!
Idak kow = cuma
Wak ggoghiI = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.
Dekpong gak eh = Kalau ya pun
Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
Kelaghing = kesat/not smooth
Belengas = melekit
Klikpah klikpah = terpinga pinga
Nyelo = tingkap
Grobok = almari
Pitih = duit
Kupit = ke…

Isteri = Is Three?

Sidang teh tarik kami tengah malam semalam dihangatkan dengan pengakuan seorang rakan: "Aku dah berkali-kali cuba bagi tau isteri aku yang aku ni ada 'girlfriend' tapi dia buat tak tau, dia buat dhek aje!"

"Akikkk? Macam mana tu? Betui ka dia buat tak tau? Kalau betui, petua apa yang hang pakai? Boleh hang tolong ajar kami?" sambut seorang rakan dengan nada yang sangat teruja.

Kawan yang peitama itu berkata: "Soal aku sayang perempuan lain ni, tiap-tiap hari aku bagi tau dia. Setiap kali berSMS, dia akan bagi tau aku, Iluv U. Akupun balas I luv U2, Aku tak tulis “too tapi sengaja tulis ‘2' supaya dia faham yang aku sudahpun menduakan dia.

Tapi itulah yang aku hairan, dia boleh buat tak tahu sedangkan aku sudah pun berterus terang, selain dia, ada lagi perempuan yang aku sayang.

Kami semua ‘bantai' ketawa mendengar pengakuan rakan saya itu. Saya sendiri tidak tahu nak kata apa, melainkan hanya ketawa.

Saya kurang pasti sama ada rakan saya itu c…

teman?? or teman istimewa????

(copy from my Friendster blog)



slm….ait2….

so tajuk cam agak2 nyaman gk…cam mane aku leh dpt tajuk nie..?sal atas permintaan seorg gadis,yg leh d kategori kan agak mnawan dan yg most important…suara dia cedap…sesedap mata memandang…hehe…


teman??? apa maksud teman ek?…len org,len difinisi…avaragenye anggap teman tuh sebagai sahabat or kwn…besfren mat pada salleh kate…..but iya ka itu maksudnye??? tepuk tgn dgn senyuman,pk sndiri sambil tersenyum…

teman teristimewa??? pe plak korng ketegorikn ek???….adakah yg mempunyai kuasa??wang??or yg bleh mngikut khendak korg br korg bleh katakn teman or kwn yg istimewa???….

balik pd teman td….teman or kwn sama aja rite?…kwn lah senang ckit….kwn senang kita nk cari….senang sgt2…’jumpa slm,kite kwn k’ itu ja ayat salam perKWNnan….simple….but yg susahnye…kwn baik…kwn yg memahami…kwn yg seteru nga kite….kwn yg time kite gembira or sedih dia sntiasa ada…

kwn???senang d sebut,senang d luahkn…but berat tugas sbagai kwn…cuba renungkan..”mampukh kite untuk sentia…